15 000 души се чакат на ливадите над Гела за гайдарско надсвирване

„Очакваме около 15 000 души да преминат и през поляните около параклиса „Св.Илия” над село Гела, където тази събота и неделя ще се проведе Гайдарското надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове“, съобщи кметът на Широка лъка Васил Седянков. Традиционният събор привлича всяка година хора от различни точки на света на 6 и 7 август. Събитието е под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов.
„Това е 19 – то по ред издание на гайдарското надсвирване. Шеф на журито е професор Милчо Василев. Състезанието, на което очакваме между 50 и 60 гайдари, е в три възрастови групи. Първи ще свирят най-малките, след всяка възрастова група се отличават най-добрите“, обясни Седянков. Всички около 400 легла в селата Широка лъка, Стикъл, Солища и Гела са заети. В цялата околност край събора обаче могат да се опънат хиляди палатки.
На следващия ден на баирите над селото по традиция местните родове се събират от 100 години насам. Под родови дървета на поляните се завъртат стотици чевермета. Ливадите над селото се славят като святи, а край големия светещ кръст до параклисът „Свети Илия“ на поляните в дните около Илинден преспиват семейства от цялата страна за здраве.

The post 15 000 души се чакат на ливадите над Гела за гайдарско надсвирване appeared first on Начало.

0
0