Управляващите нямат фаворит за шеф на антикорупционната комисия

Управляващата коалиция няма конкретни кандидати, които да оглавят антикорупционната комисия, коментира в четвъртък премиерът Кирил Петков. Според него институцията в момента на практика не работи.

„За отделни хора, номинации, това ще бъде един по-дълъг процес. Знаете, че е сложна коалиция, всеки ще трябва даде своите представители, но аз мисля, че достатъчно чакахме, този инструмент трябва да бъде използван срещу корупцията в България“, коментира Петков

В отговор на въпрос вътрешният министър Бойко Рашков е подходяща кандидатура за шеф на антикорупционната комисия премиерът отговори, че той изобщо не е обсъждан. Петков обясни, че Рашков „се бори много добре“ като министър на вътрешните работи и той му имал голямо доверие за МВР.

На 1 март Сотир Цацаров напусна доброволно КПКОНПИ, след като преди не успя опитът да бъде сменен с отнемане на достъпа до класифицирана информация. Вече над три месеца шеф на КПКОНПИ е заместник-председателят Антон Славчев, който е бивш служител на ДАНС.

Преди три седмици в интервю за Mediapool председателят на правната комисия Милен Матеев обясни, че законопроектът за реформата в КПКОНПИ трябва да бъде внесен до края на месец май. Това не се случи. Матеев призна, че управляващите са допуснали грешка като не са сменили ръководството на комисията още в началото на годината.

В началото на мандата на правителството фаворит на „Продължаваме промяната“ за шеф на КПКОНПИ беше бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев. Той признава, че е говорил по този въпрос с премиера Кирил Петков. След това темата бе замразена.

Източник: mediapool.bg

The post Управляващите нямат фаворит за шеф на антикорупционната комисия appeared first on Начало.

0
0