Украинските бежанци във Варна се отказаха от преместване в Рибарица и Паничище (обновена)

В последния момент 200 бежанци от Украйна се отказаха да бъдат преместени в държавни бази в Рибарица и Паничище. Това се случва в първия ден на кампанията по преместването, при която до 1 юни бегълците от войната трябваше да бъдат преместени от морските хотели във вътрешността на страната.

В крайна сметка само 5-ма бежанци се качиха на бързия влак от Варна за София. В резултат на това от него бяха разкачени четирите допълнителни вагона.

Областният управител на Варненска област Благомир Коцев заяви, че държавата е създала пълната организация, но автобусите от „Златни пясъци“ тази сутрин са пътували празни.

По думите му бежанците са казали, че сами ще си търсят квартири във Варна, ще останат при приятели или директно ще се върнат в Украйна.

По-късно влак с 57 украински бежанци отпътуваха от железопътната гара в Бургас към София. Бежанците бяха настанени в два от вагоните на влаковата композиция. От столицата те ще бъдат превозени до Паничище, където ще бъдат настанени в държавна база, казаха за БТА от пресцентъра на Областната управа в Бургас.

Украинските бежанци са отведени до Бургас с автобуси от района на курорта Слънчев бряг, където бяха настанени в хотели.

Операцията по преместването по принцип предвижда украинците да бъдат извозени с автобуси от хотелите, в които се намират, до жп гари и ще използват редовните влакове на БДЖ. На част от влаковете ще има прикачени допълнителни вагони, които да се ползват от бежанците. След стигането до финалната гара, те отново ще бъдат извозени с автобуси до държавните бази. Очаква се преместването да приключи до 1 юни.

В петък правителството взе решение да предостави 5 млн. лв. от европрограмата „Транспорт и транспортна инфраструктура“ на „БДЖ – Пътнически превози“, за да вози безплатно с влак и автобус украински бежанци, които се намират под временна закрила в България, до местата, където е решено те да бъдат настанени. 

Средствата ще се използват за разходи по разселване и вътрешен транспорт на лицата под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване.

В събота стана ясно, че малко над 500 са хотели са заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Хотелите, които ще приемат бежанци, са не само по морето, а и в цялата страна.

Общо 7000 души от област Варна са останали за преместване, а споменатият първи влак с тях по направление Варна – София бе плануван за 10.30 ч. на жп гара Варна. Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, в които досега са били настанени.

Все още обаче има бази, които не са готови да приемат бягащите от войната, обясни в събота председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Базите, които не са готови до понеделник, ще бъдат санкционирани, ако до 24 часа не изпълнят изискванията.

До момента у нас са влезли 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват обаче и недоволство от базите, в които са настанени. В колцентровете до момента са постъпили искания от бежанци, че задължително трябва да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък искали да са на първа линия на морето.
 

Източник: mediapool.bg

The post Украинските бежанци във Варна се отказаха от преместване в Рибарица и Паничище (обновена) appeared first on Начало.

0
0