Туроператорите вече се оплакват от Балтова за връщането на парите на клиентите

0

0

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) обявиха, че бизнесът е притиснат от сроковете за връщането на парите на клиентите след като на 15 май изтече една година от извънредното положение във връзка със световната пандемия от COVID-19.

“Всеки ден туроператорите сме подложени на огромен натиск и скандали от страна на хората. Ако до момента издържахме да няма фалити, сега сме на път това да се случи точно на финала”, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на ОБТ. Сдружението от две седмици се опитва да се срещне самостоятелно с министър Балтова за представяне на всичките проблеми, за което са изпратили три писма. Едва днес са получили покана за среща за понеделник, 31 май 2021 г. Балтова се видя с целия туристически бизнес миналата седмица, която беше опознавателна и запознаване с приоритетите на служебния кабинет.

Повече не можем да чакаме, защото сме притиснати до стената. Искаме от министерството конкретни срокове за отпускането на помощта за туроператорите, която ЕК вече одобри, за да можем да възстановим парите на клиентите, обясни Илиева. Според нея средствата трябва да бъдат отпуснати до края на юни, защото в противен случай ще бъдат загубени. Това означава, че кандидатстването по програмата трябва да започне възможно най-скоро. “Служебното правителство искаше да влезе с летящ старт, но този старт не го виждаме след като две седмици не можем да се срещнем с ресорния ни министър”, коментира Румяна Балтова от ОБТ. От сдружението сигнализираха още, че има забавяне в мярката на НАП за компенсиране на затворените бизнеси през март и април. Тя дори не била стартирана за кандидатстване. Туроператорите не можеха да правят организирани пътувания в страната и чужбина до края на април 2021 г. В допълнение се бавили и парите по мярката 60/40 за персонала.

ОБТ възнамеряват да се оплачат на служебния премиер ген. Стефан Янев и на президента Румен Радев ако няма бързо и положително развитие по поставените проблеми с отпускането на помощите.

Европейската комисия одобри в сряда бългaрcкия плaн зa пoдкрeпa нa турoпeрaтoритe. Тя щe бъдe пoд фoрмaтa нa прeки бeзвъзмeздни cрeдcтвa. Идeятa e дa ce изпoлзвa oт бeнeфициeнтитe зa възcтaнoвявaнe нa рaзхoдитe нa тeхнитe клиeнти зa пътувaниятa, oтмeнeни прeз минaлaтa гoдинa. Тoвa ca пътувaния мeжду 31 мaрт и 31 дeкeмври 2020 г. Oтпуcнaти ca 8.4 млн. eврo, с които фирмите да се cпрaвят c нeдocтигa нa ликвиднocт. С изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. за преодоляване на последиците, беше създадена схема за държавна помощ за допълнително финансиране на туроператори с останали задължения към техните клиенти с безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0