Трима адвокати атакуваха зелените сертификати в съда

Трима столични адвокати атакуваха пред съда заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която бяха въведени ограничителните мерки и зелените сертификати.

„С оспорената заповед се въвеждат 30 вида временни противоепидемични мерки, но без краен срок на действието им. За да бъде „временна“, каквато и да е противоепидемична мярка трябва да има краен срок, определен в заповедта на министъра на здравеопазването“, пишат юристите. Те цитират решение 10 на Конституционния съд от миналата година, с която се казва, че срокът на всяка въвежданата ограничителна мярка трябва да бъде посочена в заповедта на министъра.

Мярката няма как да е безсрочна, защото самата извънредна епидемична обстановка има срок и той изтича на 30 ноември.

Адвокатите твърдят, че в нарушение на материалния и на процесуалния закон заповедта на Кацарова третира всеки граждани като заразоносител и ограничава правата му, но необосновано освобождава определени категории граждани от създадените за останалите задължения.

„Няма установена със закон презумпция, че за времето на обявена извънредна епидемична обстановка всеки гражданин се смята за заразоносител. Поради това, за да се ограничат правата или за да се създадат задължения на който и да е гражданин, обосновани с неразпространение на заразна болест и опазване на общественото здраве, е необходимо да се установи, т.е. да се докаже от административния орган, че конкретният гражданин е заразоносител“, твърдят адвокатите.

Те твърдят, че гражданите са задължени да плащат несправедливо за вземането на пробите, с които да докажат, че не са заразени. Гражданите имат и опцията да се ваксинират, при това напълно безплатно.

Накрая тримата юристи оспорват, че за последните 14 дни 1192 лица са починали от COVID-19, а не поради други заболявания, към които COVID-19 е придружаващо заболяване. Те обяснява на съда, че главният държавен здравен инспектор не е обосновал защо при епидемиологична обстановка, която не е по-тежка от ситуацията в края на 2020 г. и през пролетта на 2021 г., се предлагат по-тежки противоепидемични мерки.

Любопитното е, че адвокатите също не са обосновали защо смятат, че зеленият сертификат е по-тежка мярка от локдауните при предишните две вълни. Тогава заведенията и големите магазини бяха принудително затворени, а сега могат да работят за всеки, който се е тествал или е незаразен.

Автори на жалбата са адвокатите Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова. Техният труд е цитиран от сайта Pogled.info

Жалба в съда срещу ограничителните мерки е внесъл и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Източник: mediapool.bg

The post Трима адвокати атакуваха зелените сертификати в съда appeared first on Начало.

0
0