„Топлофикация София“ обеща да коригира изравнителните сметки, ако е сгрешила с ДДС

„Без никакво съмнение ще бъдат коригирани фактурите, ако се окаже, че са нарушени правилата при формирането на сметките“, заяви изпълнителният директор на столичната топлофикация Александър Александров по повод спорното начисляване на 20 процента ДДС върху изравнителните сметки за потреблението на топлинна енергия до края на миналия отоплителен сезон.

За проблема алармира омбудсманът Диана Ковачева https://www.mediapool.bg/toplofikatsiya-sofiya-otvarna-na-ombudsmana-smetkite-ni-s-dds-sa-korektni-news339100.html в средата на миналата седмица, която призова агенцията по приходите да провери дали общинското дружество не е надписало сметките като е начислило 20 процента данък върху добавената стойност на фактура с падеж 31 юли, въпреки че от 9 юли ДДС за топлинната енергия е 9 процента. Топлофикацията отвърна, че е спазило инструкциите на финансовото министерство и ДДС трябва да е 20 процента, защото се отнасяло за потребена до края на април топлоенергия. Министерството на финансите обаче потвърди в петък, че в случая ДДС трябва да е 9%, заради датата на данъчното събитие, която е 31 юли.

Сега обаче Александров, а по-късно и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е принципал на дружеството, призоваха за търпение и изясняване на казуса.

„Дайте ни няколко дни, когато имаме решение с Министерството на финансите“, каза щефът на топлофикацията пред бТВ в понеделник. Фандъкова пък каза, че до края на деня трябва да се изясни дали трябва да се начислява намаленото на 9% ДДС към изравнителните фактури.

„Топлофикация“ няма интерес да начислява грешно ДДС. Разминаването е, че досега начислявахме 20% на всички сделки в миналия регулаторен период, който приключи на 30 юни. Отоплителният сезон е от ноември до април“, заяви Александров.

Според финансовото министерство обаче издадените фактури с начислен 20% ДДС трябва да бъдат анулирани и на тяхно място да се издадат нови.

„Това наистина е много сериозен проблем. Да седнат всички институции, да го решат този чисто експертен проблем, но за гражданите той не е чисто експертен, защото той се отнася до техния джоб. И без това сметките са достатъчно високи след увеличението от страна на КЕВР от 1 юли с 40% на парното. Сметките пораснаха и в момента за топлата вода, а за сезона наистина ще бъдат притеснени хората. Така че, очаквам до края на деня, този въпрос да бъде изяснен“, посочи Фандъкова.

Нови 500 милиона лева задължения се предвижда да бъдат натрупани до края на годината заради разликата в цените на които „Топлофикация – София“ купува газа и продава топлинната енергия, информира Фандъкова. Тя очаква държавата да помогне за оздравяването на столичното топлинно дружество.

По повод неяснотите с доставките на природен газ и цената му Александров каза, че не препоръчва на никого да изключва топлоподаването си, „защото ще натовари своите съседи, но и това остава най-евтиния вариант.
Според него %Топлофикация“ може да работи над три месеца на мазут, ако няма необходимите количества газ.

Той се спря и на темата с одържававането на общинското парно заради натрупаните над 1 млрд. лв. дългове съм „Българския енергиен холдинг“ и „Булгаргаз“, посочвайки, че това е само един елемент и по-важното е да се модернизира дружеството.

„Модернизацията на „Топлофикация“ няма алтернатива. Трябва да се намери сериозен инвеститор, който да я реализира. Има съгласие между общината и държавата относно оздравителния план“, каза още шефът на топлоснабдителното предприятие.

Източник: mediapool.bg

The post „Топлофикация София“ обеща да коригира изравнителните сметки, ако е сгрешила с ДДС appeared first on Начало.

0
0