Съдът принуди ВСС да разгледа случая „Жоси“

Върховният административен съд (ВАС) принуди членовете на Висшия съдебен съвет да разгледат случая с прехвърлянето на акциите на млечната компания „Жоси“ на името бащата на главния прокурор Иван Гешев – Стоимен Гешев. Решението може да се обжалва.

Върховните съдии приемат, че искането на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор е допустимо за разглеждане, когато се отнася до твърдения за извършени действия или бездействия в рамките на мандата на главния прокурор. Случаят „Жози“ датира от 2013 година, когато Гешев е редови прокурор в Софийската градска прокуратура.

Съдът обаче твърди, че ВСС дължи произнасяне за свършеното от прокуратурата по този случай в рамките на мандата на Гешев като главен прокурор.

Пред съдебния съвет Иван Гешев се обяви за жертва на политическа атака от страна на изпълнителната власт. По същото време съюзниците му във ВСС отхвърлиха близо половината аргументи на правосъдения министър за неговото уволнение. В сряда, 18 май, ВСС ще разгледа наведнъж двете искания за уволнението на Гешев – едното е внесено още от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов, а второто – от настоящия министър Надежда Йорданова.

Случаят „Жоси“ изглежда като най-неудобният за Гешев от всички казуси заради наличието на документи за прехвърлянето на 2% от капитала на фирмата на името на баща му Стоимен. Главният прокурор и досега не е обяснил как се е стигнало до издаването на тези документи. Той явно и няма намерение да се обяснява с твърдението, че това не е негова работа, а на баща му.

Съсобственикът в „Жоси“ Георги Цолов Георгиев твърди, че е поискал съдействие от прокурор Иван Гешев в битката срещу съдружника си Симеон Присадашки преди близо 9 години. След това е прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си. Към момента няма пречки за вписването в Търговския регистър на собствеността на бащата Гешев в „Жоси“, но това би го направило длъжник на НАП, тъй като фирмата се намира в процедура по несъстоятелност.

Историята с „Жоси“ се случва, когато Иван Гешев е прокурор в Софийската градска прокуратурата. Случаят бе изваден наяве при разследване на Bird.bg и гражданската организация БОЕЦ през миналата година.

„Губи ми се вече този период“, каза Гешев пред ВСС и напомни, че баща му скоро ще стане на 83 години, но все още сам отговаря за действията си.
Главният прокурор обясни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство по този случай, а той се е явил да дава сведения пред прокурор. Гешев каза, че прокурорският акт ще бъде качен на сайта на ВСС.

„Нямам какво да крия, няма от какво да ме е срам“, обясни Гешев на 4 април, но все още няма никакво обяснение как така баща му изведнъж се е оказал адресат на 2% от акциите.

Източник: mediapool.bg

The post Съдът принуди ВСС да разгледа случая „Жоси“ appeared first on Начало.

0
0