Съдът в Страсбург: Асен Генов е имал право да пише върху паметника на БСП

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати близо 12 000 евро по делото, заведено срешу държавата от гражданските активисти Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Двамата осъдиха държавата, след като бяха осъдени за хулиганство заради боядисването на паметника на партизаните пред централата на БСП на „Позитано“ 20.

Според съда в Страсбург боядисването на паметника е израз на гражданска позиция и свободата на словото, която е нарушена от държавата. Върху паметника на партизаните  бе изписан надпис с розова боя: „КОЙ? БКП – СРАМ! КОЙ!“.

Това се случи през 2013 година след няколко месеца граждански протести срещу кабинета „Орешарски“, които започнаха заради назначаването на Делян пеевски за шеф на ДАНС.

Генов и Сърбинска са арестувани близо до централата на БСП в малките часове на 7 ноември, 2020 година, а след това са обвинени в хулиганство.

Двамата първо са оправдание от Софийският районен съд с мотива, че няма доказателства, че точно те боядисали паметника със спрей. Съдът прие, че това не е хулиганство, а невербален израз на политически възгледи, както и че правото им на свободна на изразяване трябва да бъде защитено

Решението бе съдия Мирослава Тодорова, която по това време бе наказана от ВСС да правораздава на най-ниското ниво в съдебната система. В решението си тя изцяло приложи досегашната практика на съда в Страсбург и европейското право.

Прокуратурата обаче протестира решението, но реши да не поддържа обвинението за хулиганство пред втората инстанция. Въпреки това Софийският градски съд осъди двамата граждани с глоби от по 1500 лв за хулиганство.

Сега Европейският съд по правата на човека в Страсбург очаквано постанови, че боядисването на паметника е знак на политически протест и не е довело до никакво увреждане. В решението се казва, че паметникът пред централата на БСП е бил поставен по време на комунистическия режим в България и е ясно свързан с ценностите на тоталитарния режим.

Ако Софийският градски съд просто бе потвърдил решението на Мирослава Тодорова, държавата щеше да си спести осъждането и 12 000 евро. Самата съдия Тодорова осъди България пред съда в Страсбург за репресията, оказана върху нея от Висшия съдебен съвет.

 

Източник: mediapool.bg

The post Съдът в Страсбург: Асен Генов е имал право да пише върху паметника на БСП appeared first on Начало.

0
0