Служебният кабинет смени областните управители

0

0
Всички областни управители са освободени с решение на правителството и на тяхно място са назначени нови. Това съобщи говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Мотивите за смяната им е гарантиране и осигуряване на честни избори и намаляване на купения и корпоративен вот.

„Това, което има като указание към областните управители, е да гарантират честния вот на изборите“, каза говорителят на служебното правителство.

Той допълни, че те ще трябва да обезпечат „гарантиране и търсене на възможности за честен вот и намаляване на възможностите за купен вот и корпоративен вот“.

Антон Кутев уточни, че само четири области не са попълнени и там остават временно да управляват настоящи заместник областни управители.

Новите областни управители, назначени от кабинета на Стефан Янев, ще бъдат представени официално до дни.

28-те областни управители са партийни назначения и със смяната на всяко правителство обикновено тече чистката и сред тях.

Никой досега обаче не е уволнявал накуп всички областни управители. Предишният служебен кабинет на президента Румен Радев – този на Огнян Герджиков смени повече от половината от тях Тогава Герджиков обясни, че са сменени само областните управители, които са свързани с политически партии, докато неутралните, по думите му, запазиха постовете си.

Новата смяна

На област Благоевград за областен управител е назначен митничарят Николай Шушков. В периода 2009 г. – 2010 г. е заемал поста началник на митница „Югозападна България“, а от 2005 г. до 2008 г. e бил началник на митница „Кулата“. През 2021 г. е началник Митнически департамент на Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia – „ТПА София“ ЕАД. Висшето си образование е завършил в Полтавския университет по икономика и търговия в Украйна.

Мария Кънева е назначена за областен управител на Бургас. В периода 2001 г. – 2009 г. е била областен управител на Стара Загора, а преди това е била зам.-директор на РЗОК в Стара Загора. От 2018 г. е декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет. Професор е по административно право и процес.

За областен управител на Велико Търново е назначен Георги Гугучков. Той е магистър по специалността „Транспортно строителство“ от НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. В периода 1998 г. – 2001 г. е бил командир на бригада и началник на Горнооряховския военен гарнизон. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на енергетиката и строителството в градска среда.

За областен управител на Видин е назначен Огнян Михайлов. Той е магистър по специалността „Управление на обществения ред и сигурност на Република България“ от Академията на МВР. През 2017 година е бил областен управител на Видин. Преди това от 2015 г. е работил в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. От 2003 г. до 2009 г. е бил директор на ОД-МВР Видин.

Иван Сълов е назначен за областен управител на Враца. От 2016 г. до 2018 г. е работил в АЕЦ „Козлодуй“ като първо заема позицията началник отдел „Технически системи за сигурност“, а след това – началник отдел „Логистика на запасите“. Дълги години е работил в Областната дирекция на МВР в град Враца, като в периода от 2004 г. до 2009 г. е бил неин директор. Висшето си образование е получил във ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия със специалност „Радио оборудване на летателните апарати“.

За областен управител на Габрово е назначен Борислав Бончев. В периода 2013 г. – 2019 г. е заемал поста директор на Областна дирекция на МВР в Габрово. Завършил е висшето си образование в Техническия университет в Гарово, където придобива квалификацията „Електроснабдяване и Електрообзавеждане“.

На Кърджали областен управител става Даниел Делчев. От 2004 г. до 2006 г. се е занимавал с мониторинг на програми и проекти, финансирани от ЕС в Министерството на икономиката и енергетиката и в Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Бил е също изпълнителен директор на европейски проектен център в Кърджали, както и управител на бизнес инкубатор в града. Притежава икономическо образование от УНСС.

Александър Пандурски е назначен за областен управител на Кюстендил. От 2013 г. до март 2021 г. заема длъжността ръководител на Областна пощенска станция в Кюстендил. Магистър е по специалността „Радиотехника“ от Техническия университет в София.

Областен управител на Ловеч става Светослав Славчев. Той е дългогодишен служител в Областната дирекция на МВР в Ловеч, където в периода 2010 г. – 2015 г. е началник отдел на „Охранителна полиция“. Завършил е Висшето военно общовойсково училище във Велико Търново.

Валери Димитров е назначен за областен управител на Монтана. Той е магистър по специалността „Национална полиция“ от ВВОУ „Васил Левски“ във Велико Търново. От 1993 г. до 2015 г. е работил в системата на МВР, като е заемал различни длъжности, включително и директор на Областната дирекция на МВР – Монтана.

Иван Васев е назначен за областен управител на Пазарджик. Работил е в системата на МВР, като от 2014 г. до 2015 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР-Пазарджик. Дълги години е практикувал като адвокат в Адвокатска колегия на Пазарджик. Завършил е Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР в София.

За областен управител на Перник е назначен Симеон Василев. Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание, както и заместниккмет на община Перник в периода 2011 г. – 2013 г. От 2015 г. досега е бил зам.-директор по лечебната дейност и началник на операционен блок в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ в София. Завършил е Медицинския университет в София.

За областен управител на Плевен е назначен Марио Тодоров. През 2017 г., по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков, е заемал същата длъжност. Преди това в периода 2002 г. – 2010 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Получил е висшето си образование във ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново.

Ангел Стоев е назначен за областен управител на Пловдив. През последните години е работил в частния сектор като прокурист. В периода 2008 г. – 2010 г. заема длъжността директор на Регионална дирекция ДАНС в Пловдив, а преди това е дългогодишен ръководител в Регионална дирекция Национална служба „Сигурност“ – Пловдив. Магистър е по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, а също така е доктор по философия от Академията на МВР – София.

За областен управител на Разград е назначен Иван Борисов. Работил е в общинско предприятие „Паркстрой“ в Разград, като в последните години е негов директор. Бил е зам.-областен управител на Разград от 2013 г. до 2014 г. Притежава икономическо образование от УНСС.

За областен управител на Русе е назначен Борислав Българинов. Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание. От 2009 г. досега е адвокат. Завършил е Висшия институт на МВР – София.

За областен управител на Сливен е назначен Минчо Афузов. От 2015 г. до 2017 г. е бил общински съветник в Общински съвет – Сливен. Преди това дълги години работи в частния сектор. Магистър е по специалността „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.

Стефан Сабрутев е назначен за областен управител на Смолян. От 2011 г. досега е бил общински съветник в Смолян, а преди това, от 1999 г. работи в частния сектор в сферата на строителството. Магистър е по „Екология на селищни системи“ от Аграрния университет в Пловдив.

Радослав Стойчев е назначен за областен управител на Софийска област. Бил е народен представител в 43-тото и 44-тото Народно събрание, а преди това е бил зам.-кмет на община Самоков. Магистър е по „Икономика и организация на труда“ от УНСС.

Иван Чолаков е назначен за областен управител на Стара Загора. От 2016 г. е адвокат към Адвокатската колегия в града. Преди това дълги години работи в системата на МВР, като в периода 2013 г. – 2016 г. заема длъжността директор на Областната дирекция на МВР-Стара Загора. Получава висшето си образование в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Станимир Парашкевов е назначен за областен управител на Търговище. Работи 27 години в системата на МВР, като в периода 2009 г. – 2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Търговище. Завършил е Академията на МВР със специалност „Охрана на обществения ред и борба с престъпността“.

Минко Ангелов е назначен за областен управител на Хасково. Бил е народен представител в 45-ото Народно събрание в парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“, а през 2017 г. е областен управител на Хасково. Магистър от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив.

Валентин Александров е назначен за областен управител на Шумен. Работил е в системата на МВР дълги години, заемал е и длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, а през 2017 г. е бил областен управител на Шумен. Получава висшето си образование в Шуменския университет.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. В последните две години работи като управител в частния сектор, а в периода 2015 г. – 2020 г. е бил заместник-кмет на община Тунджа. През 2017 г. е бил областен управител на Ямбол. Завършва висшето си образование в УНСС със специалност „Икономика на търговията“.

За временно изпълняващи длъжността областен управител на областите Варна, Добрич, Силистра и София са назначени настоящите заместник областни управители, съответно – Петър Манчев, Живко Желязков, Илиян Великов и Живка Такева-Първанова.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0