Скопие: Топката е в полето на България. Трябва стратегическо решение

„Надявам се на деблокиране на началото на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, но не мога да предвидя, защото сега топката не е в нашето поле, а в това на България. От нея зависи дали вземе стратегическо решение, за да не влезе регионът в една негативно необратима динамика. Ще работим интензивно тези седмици, за да насърчим такава възможност“, коментира министърът на външните работи Буяр Османи пред македонската „Телевизия 21“

Скопие, САЩ, ЕК и някои европейски държави призоваха България да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС още през юни, но не е ясно дали това може да се случи.

За евентуалното отваряне на Конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите в нея, Османи смята, че има воля, но това не може да се случи преди началото на преговорите с ЕС, както настоява София, защото процесът изисква повече време, за да се обезпечи мнозинство от две трети от депутатите.

„Но времето е малко, а ако скоро няма решение за начало на преговори, ще има и по-малко енергия и политически капитал, за да поемем такава отговорност за отваряне на Конституцията. За това времето е сега. Ние сме готови да поемем такава отговорност“, каза външният министър на Република Северна Македония.

По думите му спорът с България е дълъг, от първия ден на независимостта на Република Северна Македония и продължава под различни форми.

„Това е дълъг, комплексен спор, не е нова ситуация. Това е трупано от поколения между хората и държавите. Може да се очаква, че няма да е лесно и че ще бъде болезнен процес. Този проблем трябва да бъде преодолян, защото той държи европейското бъдеще на целия регион, а не само на нашето бъдеще“, каза Османи, цитирани от БТА.

Според него идването на власт на българския премиер Кирил Петков не е решение на проблемите, но е смяна на фокуса на двете правителства и вместо върху историята целта е фокусът да бъде насочен към бъдещето, за да бъде възстановено доверието, защото само така могат да бъдат разрешени по-чувствителните проблеми.

„Случват се и инциденти, като това, което се случи в Битоля, но ние трябва да продължим. Разбрахме чрез нота от българското посолство, че вицепрезидентът с този и този ще дойдат в Битоля и информирахме, че това ще предизвика реакции в обществеността, че не е добро послание и не е в съответствие с това, което правим. Имахме комуникация с премиера Петков и въпросът беше дали той ще участва в събитието. Направихме всички анализи в Министерството на външните работи и решихме, че не трябва да попречим на посещението на държавна делегация в този клуб (Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля). Искаме да насърчим интеграцията на българската общност в страната, за да не ходят да се жалват в София, а да дойдат тук в Скопие“, каза той.

„Мисля, че българската общност е в позицията на другите етнически общности преди подписването на рамковото споразумение и ние трябва да преодолеем това недоверие, да се интегрират, но името на клуба беше провокация“.

Според него няма по-силна реакция от това, че от правителството на Република Северна Македония не са посрещнали българския премиер при пристигането му в страната за откриването на Културния център „Иван Михайлов“, допълвайки, че все пак е решил да се срещне с Кирил Петков на терена на МЕПСО (бел. ред. Операторът на електропреносната система на Северна Македония), където се изгражда далекопроводът Битоля-Елбасан, част от Коридор №8, за да види българската страна как върви изграждането на този обект.

Източник: mediapool.bg

The post Скопие: Топката е в полето на България. Трябва стратегическо решение appeared first on Начало.

0
0