Скопие обвини София в шантаж и нарушение на договора за добросъседство

0

0
Отношенията с България се промениха, откакто тя наруши член 2 от Договора за добросъседство, който казва, че София ще ни помага на европейския път, няма да ни разсейва, най-малкото ще ни блокира. Ние преживяхме две вета и проблематизиране на нашия език. Няма напредък в атмосфера на шантаж, каза вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Никола Димитров в петък.

„Принципът на договора за приятелство с България беше правителствата и политическите лидери да се занимават с настоящето и бъдещето, а историците да се занимават с историята. Това, което се случи, е, че отношенията се промениха, защото България наруши член 2 от договора“, обясни Димитров.

Според неговата интерпретация член 2 гласи, че „София ще помага на РСМ по европейския път, няма да пречи, най-малко пък ще ни блокира“.

Точният текст, припомнен от БГНЕС, обаче гласи:

„Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО“.

„Колкото повече има доверие и уважение към другия и въпросите, които са важни за другия, толкова по-лесен ще бъде диалогът по всички въпроси, важни и за двете страни“, каза Димитров.

„И македонският народ, и българският, и много други балкански народи имат поговорка, която гласи „насила хубост не става“. Не може да има истинска близост и реален напредък, ако тази атмосфера на изнудване продължи. Близост и приятелство не могат да бъдат създадени без елементарно уважение, и никога в условия на изнудване“, каза Димитров.

Той добави, че колкото по-бързо двете страни се върнат към положителна атмосфера, за да гарантират, че различията се обсъждат, толкова по-голям напредък ще бъде постигнат.

На този фон македонският премиер Зоран Заев периодично казва, че остава оптимист, че България ще промени позицията си до края на година. От София обаче засега няма сигнали, че това може да се случи.

Македонците твърдят, че са готови да отговорят на българските изисквания, но няма реални стъпки в тази посока.

Въпреки това България е под силен натиск от ЕК, САЩ и много европейски страни да вдигне блокадата по пътя на Северна Македония заради геополитическите интереси на региона.

 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0