САЩ отново ще внасят продукти от Фукушима

САЩ премахнаха ограниченията върху вноса на храни от Япония, които бяха въведени след аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1, съобщиха от Министерството на земеделието, горите и рибарството на Япония.

Забраната за доставка е свалена за около 100 продукта от 14 японски префектури, включително Фукушима и съседните Ивате и Мияги. Така американските компании ще могат да купуват ориз, отглеждан във Фукушима.

Министерството отбелязва, че САЩ са третият по големина вносител на японски селскостопански и хранителни продукти след Китай и Хонг Конг. През 2020 г. обемът на доставките на тази категория стоки от Япония до САЩ възлиза на 118,8 милиарда йени (1,09 млрд. USD).

През март 2011 г., вследствие на цунами в атомната електроцентрала „Фукушима-1“, системите за захранване и охлаждане излязоха от строя. В резултат ядреното гориво в три реактора излезе в атмосферата, което бе придружено от експлозии на водород и радиационни емисии в атмосферата. Огромни прилежащи територии бяха замърсени, откъдето бяха евакуирани почти 165 000 души. В АЕЦ текат ликвидационни работи и ще са необходими най-малко 40 години, за да се демонтира напълно централата.

След инцидента ограниченията върху доставките на селскостопански и хранителни продукти от Япония бяха наложени от около 55 държави и региони по света. Сега броят им е спаднал до 14. Сред тях са Китай и Хонг Конг.

Източник: fakti.bg

The post САЩ отново ще внасят продукти от Фукушима appeared first on Начало.

0
0