Русе настоява тежкотоварния трафик към Дунав мост да се спира извън града

Общинският съвет на Русе настоява тежкотоварния трафик към Дунав мост да се спира извън града, за да се разреши проблема с километричните задръствания и блокирането на основни пътни артерии – булевардите „България“ и „Туттракан“, както и второкласния път между Мартен и Русе. Това се казва декларация приета единодушно от всички съветници, която ще бъде изпратена до държавните институции.

„Ситуацията е нетърпима. Въпросът трябва да бъде решен час по-скоро“, заяви кметът на Русе Пенчо Милков. Тежкотоварният трафикът през Дунав мост се е удвоил след избухването на войната в Украйна.

Въпросът бе обсъден на извънредна сесия на Общинския съвет на Русе, инициирана от кмета на града. На нея бяха представени три варианта за облекчаване на тежкотоварния трафик, изготвените от община Русе, кмета на Мартен Димо Тонев и Областното пътно управление в града.

Вариантът, който получи най-голямо одобрение, предвижда камионите да не бъдат допускани във вътрешността на Русе и при нужда да престояват единствено в участъка между контролния пропусквателен пункт към Дунав мост и магазин „Метро“.

При по-голям трафик е предвидено камионите да бъдат спирани извън територията на Русе още при Бяла, Стара Загора и други градове.

По отношение на трафика от посока Варна община Русе предлага спирането на тежките камиони да става на трилентовия участък от първокласния път Русе – Разград след паркинга при село Бъзън.

Общинските съветници и присъстващите в залата жители и кметове на населени места се обединиха около този вариант, който също влезе като текст в гласуваните декларация и обръщение към държавните органи.

Най-много отрицателни реакции получи предложението, изготвено от Областно пътно управление Русе. Той предвижда освобождаване от движение и подреждане на камионите изцяло в северното платно на пътя Мартен – Русе от пътния възел на зона „Тегра“ до кръговото кръстовище при „Свободна зона – Русе“ АД.

По южното платно се предлага движението на автомобилите да се осъществява двупосочно с ограничение на скоростта на движение и при постоянен контрол от органите на ОД на МВР-Русе и от Областен отдел „Автомобилна администрация“.

Предложението на АПИ предвижда при по-голямо струпване на тежкотоварни автомобили същите да бъдат спирани за изчакване още на входа на Русе на посочените по-горе отсечки от бул. „България“.

Последният вариант, изготвен от кмета на Мартен, също не срещна одобрение от общинските съветници и присъстващите в залата. С него се предлага пренасочване на товарните пътни превозни средства към бул. „Тутракан“, в отсечката между „Напорни тръби“ АД и Пристанищен комплекс Русе в двете посоки, където да бъде организирано изчакването.

Местната администрация обаче смята, че с разполагането на тирове ще се възпрепятства движението не само на основния трафик, но и на превозните средства от обществения транспорт, като ще се влоши драстично видимостта за всички участници в движението. По този начин се създават предпоставки за допускане на тежки катастрофи поради влошената видимост за водачите, излизащи от страничните направления и порталите на множеството фирми, разположени по протежение на булеварда.

Част от таксите за преминаване на Дунав мост да остават в Русе

На сесията отново бе повдигнат въпросът за това част от таксите за преминаване на Дунав мост да остават в общинския бюджет.

Кметът Пенчо Милков припомни водените от него десетки разговори и разменена корепонденция по темата с министри от редовните и служебни правителства.

От своя страна председателят на Общинския съвет и член на Организационния съвет на ВМРО Иво Пазарджиев настоя държавата да влезе във функциите си и да осигури допълнителни патрули на органите на реда в този район, както и да намери дълготрайно решение на проблема.

Зелена светлина за паркинг за тежкотоварни автомобили

На извънредното си заседание общинските съветници одобриха предложението на кмета на Русе за учредяване на възмездно право на строеж върху общински имот с цел изграждането на голям паркинг за тежкотоварни автомобили.

С приемането на предложението община Русе се ангажира да организира конкурс, на който да се явят частни фирми. Две основни изисквания ще бъдат заложени към тях  – ежегодно от съоръжението общината да получава минимум 600 000 лв., както и осигуряването на паркоместата да се извърши в рамките на 9 месеца. 

Наддаването ще започне от 18 млн. лв., което е общата сума за 30-те години на експлоатация.

„Не е подходяща идеята да направим акционерно дружество и да загубим 160 дка общински имот на толкова добро място. Нашият вариант е той да носи приходи на русенци, но ще остане тяхна собственост. Освен това изборът на частен партньор за акционерно дружество ще ни отнеме минимум 9 месеца, след които евентуално да започне строителството. Русе не може да чака толкова време“, каза кметът Пенчо Милков.

„С много усилия издействахме отпускането на 3 млн лв. за изграждането на паркинга и от този момент с екипа ми не сме спирали да работим по идеята да превърнем имота от гора в съоръжение за толкова много камиони“, допълни кметът.

Източник: mediapool.bg

The post Русе настоява тежкотоварния трафик към Дунав мост да се спира извън града appeared first on Начало.

0
0