Рекордна инфлация от старта на пандемията

Годишната инфлация към края на август е 3,7%, обявиха от НСИ. Това е нова рекордна стойност за периода от началото на пандемията досега. Високата инфлация се дължи както на поскъпването на газа и горивата за автомобили, така и на повишаване на цените на някои основни храни и услуги.

В рамките на година най-много е поскъпнал газът – с над 60%, показват данните на НСИ. Цените на горивата за автомобили през август са били с 27,5% по-високи спрямо същия месец на миналата година. Това се дължи на поскъпването на горивата на международните пазари в резултат на нарасналото търсене при възстановяване на икономиките по света. В резултат на поскъпването на горивата цените на парното и топлата вода са нараснали с 13,6% за година, а транспортът като цяло е поскъпнал с 15,3%, отчитат от националната статистика.

От храните най-много са поскъпнали олиото и маслото – с близо 26%. Цените на зеленчуците са нараснали над 10 на сто за година. А хлябът е поскъпнал с близо 6%.

Обикновено през месец август цените на плодовете и зеленчуците се понижават или се задържат без съществена промяна, тъй като на пазара има изобилие от земеделска продукция. Това се случи дори през кризисната 2020 г., когато през август плодовете поевтиняха с 0,7%, а зеленчуците – с 2,5%. Тази година обаче ситуацията е коренно различна. Само в рамките на месец август плодовете са поскъпнали с 6,1%, а зеленчуците – с 4,6%, показват данните на НСИ. От основните храни през август най-много са нараснали цените на краставиците – с 29,2%, листните зеленчуци – с 15%, зелето – с 10,2%, цитрусовите и южни плодове – с 9,1%, доматите – с 4,8%, и ябълките – с 2,5%. Редица услуги също са поскъпнали. Пакетните услуги за туристически пътувания през август са били със 7,2% по-скъпи прямо същия месец на миналата година. А цените за текущи ремонти в жилището са нараснали с 8% за година.

Източник: Труд

The post Рекордна инфлация от старта на пандемията appeared first on Начало.

0
0