По-ниският ДДС за парното ще сведе поскъпването до 26%

Енергийният регулатор потвърди във вторник разчетите си за повишаване на цените на електрическата и топлинната енергия средно съответно с 3.3 на сто и с 39.26 процента от 1 юли 2022 г., но отбеляза, че при влизане в сила на по-ниския ДДС върху тези енергоресурси крайното поскъпване ще е по-ниско. Причината е, че приеманото от комисията увеличение не включва данъка върху добавената стойност и така крайната цена за домакинствата всъщност нарасне по-малко при сваляне на ставката от сегашните 20% на планираните 9 на сто. За парното например поскъпването се очертава да е 26 на сто, стана ясно по време на откритите заседание за обсъждане на проекторешенията за цените на тока и парното от 1 юли 2022 г.

Окончателните решения за цените ще станат ясно на самия 1 юли като специално за топлоенергията тарифите ще зависят и от движението на цените на природния газ до края на юни. Другият важен фактор са осигурените от „Българгаз“ за юли и следващите месеци газови доставки от алтернативни източници, след като „Газпром“ спря да снабдява България на 27 април. Все още не се съобщава откъде ще дойдат те и на какви цени.

Промени в ценообразуването на тока

По време на обсъждането стана ясно още, че енергийният регулатор подготвя промени в методиката за образуването на цените на ток, които да отразяват качеството на услугите в обслужваните региони от обществените електроснабдителни дружества на „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“, тъй като на едни места те са по-добри, а на други – не.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) остава на мнение, че цената на „Електрохолд Продажби“ (бившо ЧЕЗ) трябва да нарасне с 2,39 %, на „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3.46 %, за клиентите на „Енерго-Про Продажби“ поскъпването ще е най-голямо – с 4.56 %. В тези тарифи са включени цените на електроенергията и за мрежовите услуги.

От КЕВР отбелязват, че исканията на енергопреносните предприятия за значително повишаване на мрежовите разходи са били неутрализирани като е решено да се увеличи квотата на евтината ядрена енергия от АЕЦ „Козлодуй“ до 30 процента и е намалена цената на хидроцентралите на НЕК. Така е намалена цената на микса на електроенергия, за да се поскъпването на таксите за пренос и разпределение на държавния „Електроенергиен системен оператор“ и на частните ЕВН, „Електрохолд“ и „Енерго-Про“.

Участници в дискусията отбелязаха, че този регулаторен подход може да създаде пречки за либерализацията на електроенергийния пазар, а също така може да провокира недостиг на свободния пазар и да доведе до повишаване на цените на борсата.

България беше поела ангажимент пред ЕК от средата на тази година КЕВР вече да не определя задължителни квоти, които производителите и по-специално АЕЦ „Козлодуй“ да са длъжни да дават за бита. Реално от 1 юли трябваше електроснабдителните дружества да купуват тока си от борсата, което ще доведе до значително по-голямо поскъпване от сега залаганото от КЕВР.

И все пак у нас е най-евтино в Европа

Регулаторът отбеляза, че въпреки поскъпването токът за битовите потребители у нас остава най-евтин в цяла Европа, където цената за домакинствата се е повишила с 45% за последната година. Комисията не се съгласи и с отправените предложения да определя цените на ток ана три месеца, за да следва по-плътно пазарната конюнктура. Тя била започнала да разработва нова методика за ценообразуване според качеството на електроснабдяването. Приключват проверките за реално направените инвестиции на електроразпределителните дружества и данните ще бъдат използвани именно за новия начин на ценообразуването, стана ясно по време на дискусията.

КЕВР потвърди и разчетите си за поскъпването на парното средно с 39.26 % за цялата страна, което е доста под исканията на топлофикациите, които биха довели до средно повишени ена цените със 123.58%.

За битовите потребители на „Топлофикация София“ е изчислена промяна с 38.93%, за парното в Пловдив – 23.26%, във Варна – с 30,66 %.

Потискането на ръста на цените стана с предвидени за топлофикациите компенсации на разходите им за газ от Фонда „Сигурност на електроенергийната система.

„Надяваме до една година кризата с енергийните доставки да отмине и битовите потребители да могат да ползват топлофикационна услуга на справедлива и реалистична цена“, заяви след заседанието председателят на КЕВР Станислав Тодоров пред медиите.

Недоволство заради орязаните разходи за заплати в топлофикациите

От регулатора отново посочиха, че същественото поскъпване на парното и топлата вода се налага заради четирикратното увеличение на цените на газа и на въглеродните емисии, които топлофикациите трябва да купуват заради изхвърляните от тях парникови газове.

За да намали ръста на цените, комисията е орязала разходите на топлофикациите за амортизации, ремонти, възнаграждения и др.

Това предизвика недоволството на „Топлофикация София“. Общинското дружество посочи, че регулаторът не само не е признал поисканото вдигане на разходите за заплати с 24.8 на сто, но дори е намалило досегашните с 9.1 процента.

Омбудсманът: Всяко поскъпване е трудно поносимо

Според националния омбудсман Диана Ковачева изрази несъгласието се с повишаването на цените. Според нея всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители.

„Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР“, заяви общественият защитник.

Според Ковачева цените за крайните потребители са високи и в тях не са отчетени всички дадени от държавата компенсации.

На заседанието бяха оспорени и приложимостта и справедливостта на предлаганите от Станислав Тодоров и „Има такъв народ“ блок тарифи за електроенергия, парно, газ и вода.

Източник: mediapool.bg

The post По-ниският ДДС за парното ще сведе поскъпването до 26% appeared first on Начало.

0
0