Поевтиняването на криптовалутите увеличава цените на часовниците

През последните месеци криптовалутите отчетоха значителен спад, което доведе до паника в световната икономика. Оказва се, че движението на криптовалутите оказва влияние на всички стоки на пазара, включително луксозните, като например часовници като Rolex и Patek Philippe. Предлагането на часовници от последните две марки отчита значително повишаване през последните седмици, сочат данни на сайта за търговия с часовници Chrono24.

Компанията, която е базирана в германския град Карлсруе и предлага над 500 000 часовника, отбелязва че колапсът на пазара с криптовалути влияе пряко на цените на часовници.

Спадът на цените на най-търсените модели в света е последната индикация, че някога растящият пазар на луксозни часовници втора употреба започва да губи от своите темпове. Нарастващите стойности на криптовалутите създадоха нов клас купувачи, което доведе до безпрецедентно увеличение на цените, особено на марки като Rolex, Audemars Piguet и Patek. Сега – при срива на криптовалутите, тези потребители се оттеглят от пазара, а предлагането остава високо.

„Обемът на работа на платформата, която свързва дилъри или частни продавачи с купувачи, се е увеличил с над 50% през първата половина на годината“, казва изпълнителният директор на Chrono24, Тим Стрейк.

Цената на Patek Philippe Nautilus 5711A, който се продаваше за около 35 000 USD на дребно, е скочила до 240 000 USD през първото тримесечие. Сега цената е близо 190 000 USD.

Ръст в цените има и на часовници като Girard-Perregaux Laureato, както и редица модели на Cartier, Breitling и Omega Speedmaster.

Прогнозите са, че поскъпването на часовниците в луксозния сегмент, ще продължи. Търсенето през второто полугодие на текущата година също ще остане високо.

Източник: fakti.bg

The post Поевтиняването на криптовалутите увеличава цените на часовниците appeared first on Начало.

0
0