Повечето украински бежанци са настанени безплатно в домовете на доброволци

Огромната част от украинските бежанци в България са настанени безплатно в домовете на българи, които помагат на доброволни начала. Това стана ясно от статистиката, съобщена в събота от вицепремиерът Калина Константинова пред бТВ

До този момент държавата е платила около 6.7 млн. лв. за настаняването на украинските бежанци в хотели и къщи за гости. Веднага след решението на правителството да отпуска по 40 лева на ден на българските холетелири за настаняването на бежанците се надигна вълна от критики в социалните мрежи, която бе подхранвана от проруски формации и фалшиви новини. Основната им теза бе, че тези пари не се дават на бедстващи българи, пенсионери и други.

Сумата от 6.7 милиона лева стига за добавяне на 2 лева и 50 стотинки към пенсията на българските пенсионери при това еднократно. В същото време парите са помогнали на 15 000 украински бежанци – майки с малки деца и възрастни хора, да не бъдат оставени да живеят по българските улици през зимата.

От началото на войната в Украйна у нас са влезли общо над 116 000 бежанци, от които 55 000 са останали в страната. От тях 20 000 са деца.

„Предвид обема на бежанската вълна трябва да открием максимално много места за настаняване в бързи срокове. Това са майки с деца, уязвими групи“, каза Константинова.

Тя декларира, че се прави всичко възможно да не се отварят палаткови лагери.

Според Константинова страната засега се справя добре с бежанската вълна. На въпрос защо беше освободен председателят на агенцията по бежанците Петя Първанова, вицепремиерът отговори, че институцията не е отговорила на очакванията.

През първите седмици България се справи добре с бежанската вълна, но само благодарение на доброволния труд на хиляди български граждани и въпреки бездействието на централната и местната власт. Това стана ясно най-вече от трудностите, с които се сблъска бежанския център във Варна.

Министърът на туризма Христо Проданов изразява надеждите си до месец май ситуацията с бежанците да се е успокоила и войната да е приключилала. Ако конфликтът продължава, той очаква повечето бежанци да са започнали работа в България. За тези, които нямат възможност да започнат работа веднага, държавата обмисля да преговаря с хотелиерите от зимните  курорти да приемат бежанците от хотелите по морето.

Източник: mediapool.bg

The post Повечето украински бежанци са настанени безплатно в домовете на доброволци appeared first on Начало.

0
0