МОН драстично съкращава произведенията в матурата по български език

Драстично по-малко произведения ще бъдат включени в тазгодишната матура по български език и литература, която ще се проведе на 18 май, стана ясно от съобщение на Министерството на образованието и науката (МОН).

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Зрелостниците ще избират между две теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

До 17 май т.г. се издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити.

Първата задължителна матура е по български език и литература и ще започне в 8.30 ч на 18 май. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка.

Източник: mediapool.bg

The post МОН драстично съкращава произведенията в матурата по български език appeared first on Начало.

0
0