Метрото поглъща над 1/3 от инвестициите на София за 2022 г.

Разширението на третата линия на метрото поглъща най-голям дял от планираните инвестиции в София през 2022 г. От общо заложени 594 млн. лв. общински вложения през годината за подземната железница, нови превозни средства и ремонт на трамвайни трасета ще отидат 214 млн. лв. или 36% от парите. Това прие на извънредно заседание в четвъртък Столичният общински съвет, който гласува финално бюджета на столицата за настоящата година. Против бяха ДБ, БСП и независимите общински съветници Борис Бонев и Методи Лалов.

На заседанието кметът на София Йорданка Фандъкова(ГЕРБ) не пропусна да нападне държавата и уточни, че приемането на столичния бюджет става „много по-късно заради закъснелия бюджет на държавата, което затрудни някои по-големи плащания за метрото и транспорта“. Фандъкова използва и искането на районните кметове процент от събраните от общината данъци да се връщат в районите, за да поиска на свой ред от държава да връща на общините процент от събраните от тях данъци.

„Надявам се, че като хора, които управляват държавата и половината райони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е справедлив за софиянци – това означава процент от данък общ доход да се връща в бюджетите на общините“, каза Фандъкова.

Метрото – топ приоритет

Разширението на третата линия на софийското метро се оказва топ приоритет поне в инвестиционния план на общината. През март стартира изграждането на 3 нови километра с три станции от кв. „Хаджи Димитър“ до кв. „Васил Левски“, за които са заложени 217.5 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост, който чака одобрение от ЕК. За втория етап от разширението на този лъч на железницата от ул. „Шипка“ до Цариградско шосе с дължина 6 км обаче финансиранета по плана в последния момент бе орязано. Сега за него се разчита на държавния бюджет.

Лют спор за детските градини

Лют спор по време на обсъждането на бюджета се заформи около един от най-горещите въпроси – за изграждане на нови детски градини и ясли. Фандъкова посочи, че за това се заделят над 56 млн. лв., които ще са за 22 нови сгради на детски градини и ясли и за 3 училища. Общинските съветници от опозицията обаче обориха тези данни.

Диана Тонова от БСП посочи, че от 24 заложени за строеж детски градини и ясли през миналата година 19 са прехвърлени за тази година. „От тях 14 са със сериозно неизпълнение. За 5 обекта изпълнението е между 50 и 78%, като за 3 обекта не са усвоени никакви средства“, каза тя.

Тонова уточни, че тези 3 детски градини са в район „Студентски“, „Манастирски ливади – Изток“ и градината в Бухово. Тя уточни, че в капиталовата програма за 2021 г. в частта й за детски градини са били предвидени 33 млн. лв., като от тях са били прехвърлени за настоящата година 12.181 млн. лв.

Мигновено общински съветници от ГЕРБ, предвождани от Малина Едрева, хвърлиха вината за забавянето на районните кметове, които били ангажирани със строежите.

Никой от тях обаче не коментира, че преди година кметът Йорданка Фандъкова посочи, че иззема тази дейност от районните кметове и строежа на градините ще бъде занапред под контрола на зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов. Месеци по-късно самият Джоргов посочи, че това прехвърляне не се е случило.

Диана Тонова попита още риторично защо, когато се открива нова детска градина заслугата е на кмета Фандъкова, а когато се стори отговорни са само районите кметове.

Други 20% от готвените инвестиции или 150 млн. лв. от тазгодишния общински бюджет ще отидат за изграждане на ключови участъци от вътрешните рингове и основни ремонти на улици в квартали.

Децентрализация, ама истинска

По време на дискусията Йорданка Фандъкова сподели, че видяла изказвания на кметове на райони и „общински съветници от коалицията, която управлява държавата“, за законова промяна, с която „директно да се правят отчисления“ от местни данъци към районните администрации. Тя веднага използва момента да поиска „истинска децентрализация“ и поиска процент от събраните данъци от държавата да се връща в общините.

„Аз лично подкрепям децентрализацията, такава каквато съществува в големите европейски градове. Но подчертавам – реална и истинска децентрализация. Това означава процент от данъците върху доходите, които събира държавата, да се връща в бюджетите на общините, за решаване на проблемите на хората, които плащат, там където живеят… Софиянци внасят в държавния бюджет около 9 млрд. лв. от преки данъци. Това е почти 20 пъти повече от местните данъци, с които общината разполага и при 0 лв. изравнителна субсидия за София от държавния бюджет. Надявам се, че като хора, които управляват държавата и половината райони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е справедлив за софиянци – това означава процент от данък общ доход да се връща в бюджетите на общините“, каза Фандъкова.

Общият размер на бюджет 2022 е 2.101 млрд. лв., като собствените приходи в него са 842,5 млн. лв.

Източник: mediapool.bg

The post Метрото поглъща над 1/3 от инвестициите на София за 2022 г. appeared first on Начало.

0
0