МВР и прокуратурата в нов сблъсък: Кой е забавил акция срещу престъпна група за мигранти

От два дни МВР и прокуратурата са в поредния си задочен спор. Темата този път е акцията срещу престъпна група за превеждане на нелегални мигранти. Двете институции си разменят обвинения чия е вината операцията да бъде забавена четири години, а соченият за лидер на групата сириец да замине в чужбина и да не бъде арестуван.

През уикенда

В събота МВР разпространи съобщение за акция, при която са арестувани седем души, сред които и един полицай от жандармерията. От полицията обясниха, че това е едно от 25-те производства, за които главният секретар Петър Тодоров подаде сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет, че се бавят по вина на прокуратурата.

Разбра се още, че има данни, че лидерът на групата е радикализиран. Въпреки това той не е арестуван години наред, а групата вероятно е превела хиляди мигранти през границата.

Разработката е от 2018 г. И въпреки че е докладвана на специализираната прокуратура, действия не са последвали.

Имаше теч на информация

Една от основните причини акцията да не бъде реализирана толкова време е теч на информация, отговориха от прокуратурата. Те обясниха, че тя е изтекла от „силова структура, извън ДАНС“, намеквайки, че това е МВР. От държавното обвинение казаха още, че в кориците на делото нямало никакви данни сириецът да е бил радикализиран.

От прокуратурата казаха още, че категорично не е вярно, че е бил арестуван жандармерист. Той само е бил разпитван като свидетел.

А кой искаше да го арестува?

В понеделник епистоларната битка между двете институции продължи. МВР излезе с още информация по случая, обяснявайки, че именно прокуратурата поискала жандармеристът да бъде задържан.

„Със служителя е проведена беседа в сградата но ГДБОП, а впоследствие и разпит в качеството му на свидетел. Заповедта за задържането е известна на наблюдаващия прокурор. В действителност, след съгласуване с водещ следовател, служителят на МВР е освободен и спрямо него не са прилагани други мерки за неотклонение“, написаха от силовото ведомство.

От там попитаха още защо, след като е знаела, прокуратурата в продължение на четири години не е разкрила кой изнася информация.

Източник: mediapool.bg

The post МВР и прокуратурата в нов сблъсък: Кой е забавил акция срещу престъпна група за мигранти appeared first on Начало.

0
0