Костадинов: До 2023 г. в страните в ЕС ще има еднакви данъци, така ще унищожат бизнеса у нас

Вчера излезе информация, че ЕК е приела нова програма за данъчно облагане на фирмите в ЕС. До 2023 г. данъците в държавите членки на ЕС ще бъдат уеднаквени. Нека спрем за малко и помислим върху последното! Еднакви данъци за всички държави в ЕС? Това означава, че в България ще има същите данъци, както в Германия, Франция, Дания, Белгия, Финландия и т.н. Това написа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във Фейсбук профила си.

Според него уеднаквените данъци ще доведат до унищожение на малкия и среден бизнес в страната ни. Последният е мачкан и притискан от административни тежести и бюрокрация, а уеднаквените данъци според някои икономически анализатори са представени като възможност за експортна дейност, но за други това ще бъде убийство.

Второ, ако досега сме привличали инвеститори в България, заради по-ниските данъци, то при уеднаквяване на данъците в ЕС умира и конкурентното ни предимство. Нека си припомим и избора на Майкрософт през 2020 г. Технологичният гигант реши да инвестира в Гърция вместо в България. Защо ли?

Добре известно е, че размерът на преките чуждестранни инвестиции в държавата са един от ключовите показатели за увеличаване БВП. Липса на конкурентно предимство, тежка и тромава административна система, еднакви данъци, намаляващ БВП са предпоставки за задълбочаваща и продължителна икономическа криза.

Трето и не на последно място, фирменото данъчно облагане косвено влияе върху облагането на физическите лица. Нека вземем Дания за пример. Тя е една от страните с най-високи данъци в ЕС. При Франция положението е същото, както и в Белгия. Средната работна заплата в евро в Дания през 2021 г. е 2 500-2 600 евро на месец (18 500-19 300 крони). Това е достатъчно, за да се води нормален начин на живот. Такъв доход е типичен за повечето жители на страната.

Каква обаче е средната работна заплата в България? Според официалните статистики на НСИ, към края на 2020 г., тя е в размер на 1468 лв. Невероятно, но дори да приемем това за истина, как ви се струва да плащаме еднакви данъци с един датчанин, който взема тройно повече от един българин (като СРЗ)? Изходът е един – преосмисляне на членството на страната ни в ЕС. Референдумът е най-доброто решение в тази ситуация. Нека българският народ реши дали иска България да е член на ЕС.

Източник: fakti.bg

The post Костадинов: До 2023 г. в страните в ЕС ще има еднакви данъци, така ще унищожат бизнеса у нас appeared first on Начало.

0
0