Кой кого притиска до стената? Няма подписан договор за софтуера на машините за вота

0

0
Все още няма подписан договор между ЦИК и „Сиела Норма“ за софтуерно обслужване и логистика на наличните машини за вота, доставени от фирмата. След разговори с фирмата комисията взе решение да даде на „Сиела Норма“ 4.35 млн. лв. без ДДС за тези услуги, но компанията нито подписва договора, нито се отказва от него.

Това е поредният проблем около машините и отново той е свързан със „Сиела Норма“. В началото на месеца фирмата обяви, че няма да достави исканите от комисията допълнителни 1500 машини, защото сумата била много ниска. Предложената максимална стойност на поръчката беше 6.5 млн. лв. без ДДС и освен устройствата, включваше и логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. За всичко това фирмата искаше 14-15 млн. лв, което доведе до прекратяване на преговорите й с ЦИК.

След това обаче комисията започна нови преговори със „Сиела Норма“ – само за логистиката и софтуера. В резултат на това ЦИК реши да подпише договор, но изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров обяви, че „договорът е много тежък и съдържа неизпълними условия“.

Тезата на „Сиела“

Пред БНР Тодоров обяви, че предложеният от ЦИК договор съдържа „много, много тежки клузи“ и даде пример, че „всяко нарушение, колкото и малко да е то, би коствало 10% неустойка т.е. 435 хил. лв“.

„Ние може да се окаже накрая, че трябва да платим десетки милиони левове неустойка. Освен това в договора е записано, че машините са собственост на „Сиела Норма“, което звучи все едно няма да се плати по предния договор и ние трябва да ги предоставим безплатно за тези избори“, обясни той.

Всъщност обаче ЦИК от седмица повтарят, че самата фирма все още не е изпълнила изискването да бъдат предоставени всички кодове, които да позволят софтуерът на машините да се модифицира от държавата без нужда от намеса на „Сиела Норма“ или „Смартматик“.

„В момента сме притиснати до стената, ние нямаме договор за обслужване все още нямаме (…) Договорът е толкова тежък, че съм склонен да обявя, ако някой има желание, да се обади днес в офиса и да го поеме този договор, ние ще ще изпълни само софтуерната работа“, декларира Веселин Тодоров.

Той твърди, че фирмата му се е съгласила да изпълни този договор на загуба. „Пряката загуба е около 200-250 хиляди лева“, каза Тодоров.

Отговорът на ЦИК

По-късно от ЦИК обявиха, че по-скоро „Сиела Норма“ се опитва да ти притиска до стената. Причината – фирмата не казва дали ще подпише договора, а времето до изборите напредва и може да се наложи да се търси друга фирма.

„Ако „Сиела Норма“ не желае да подпише договора и иска да е почтена спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок уведоми за това комисията. А не да притиска тя до стената като нито го подписва, нито се отказва от него“, каза по-късно говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който подчерта, че „без софтуер и логистика не би могло да се произведе машинно гласуване“.

Другият говорител – Росица Марева, обяви, че по време на преговорите между ЦИК и „Сиела Норма“ е постигнато съгласие между двете страни, че всичкия ценови и технически параметри са изпълними. Освен това клаузите били същите като тези от договора за 9600-те машини.

„Условията по този договор са почти идентични с тези, които са били уговорени с преходния състав на ЦИК в договора от 6 февруари. Изключение е доставката на машините, тъй като този договор има за предмет само модифициране на софтуера и логистиката на машините. Като в частта за логистиката той е абсолютно идентичен със изискванията и обхвата, каквито са били за изборите на 4 април“, каза тя.

От ЦИК подчертаха, че официално писмо с възраженията на фирмата не е получено. „До колкото председателят на ЦИК ни информира – сутринта е имало среща, но бележките по договора са били изразени устно. Очакваме писмено становище по клаузите на договора“, каза Матева.

Все още няма договорка със „Смартматик“

Междувременно преговорите между ЦИК и „Смартматик“ за доставка за допълнителните 1500 машини продължава. Фирмата е производител на досега доставяните от „Сиела Норма“ устройства и преди дни се разбра, че може да достави общо над 1500 устройства в срок.

От комисията не отговориха колко ще струват те. Тодоров твърди, че от „Смартматик“ разбрал, че договорената сума за допълнителните машини е около 8.2 млн. лв.

ЦИК подчерта, че дори да не се стигне до договор за още устройства, законът ще бъде спазен. С последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само с устройства. Преди тези изменения машини имаше само в секциите с над 300 избиратели в страната, но там можеше да се гласува и с бюлетини – нещо, което сега се допуска само при форсмажори обстоятелства.

Идеята е с допълнителните устройства да бъдат поставени в големите секции, за да не се стига до опашки и напрежение.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0