Жителите на Самораново излизат на воден протест

Протест готвят жителите на дупнишкото село Самораново. Причината е мръсната питейна вода и почти ежедневните аварии на водопроводната мрежа.

Проблемът с питейната вода в Самораново е от преди повече от 20 години. Замърсяването на водопровода започва още от водохващането. Другият проблем са честите аварии заради остарялата водопроводна мрежа.

„Сега е много тежко положението, защото до миналата година по това време имаше 17 аварии. Тази година са 41 – хората са изнервени. Селото е живо, работи училището, работи детската градина, имаме деца, имаме млади семейства. Представяте ли си в 7-8-9 часа вечерта след работа хората се прибират и какво се случва като ти нямаш вода и не можеш да си изкъпеш детето?“, заяви кметът Райко Цветков.

В селото живеят повече от 2 хиляди души. На улицата, на която живее Иво Югов, аварии има почти всеки ден.

„Това е моята улица – в рамките на около 5 дни за около една седмица тук имаше 5 аварии. Те си личат къде са били, като имате предвид, че в някои копани места се копае за втори-трети път, на някои места има и за четвърти!“, разказа той.

Въпреки че хората често са без вода – или когато я има е мръсна – те си плащат редовно сметките.

„Газим във вода, а ходим жадни, което е трагедия!“, споделя пред

а Bulgaria ON AIR Костадин Севдин.

От ВиК – Дупница заявиха, че проблемът е в старата водопроводна мрежа. Има изготвен проект – очаква се финансиране от държавата, което не е ясно кога ще се случи.

The post Жителите на Самораново излизат на воден протест appeared first on Начало.

0
0