Екскурзовод: Повече от година сме без работа и нито лев подкрепа

0

0

„От целия туристически бранш единствено екскурзоводите не сме получили нито един лев обезщетение от началото на пандемията“, заяви в интервю за БГНЕС екскурзоводът Цветомир Милошов.

Заедно с колегите си планински водачи, представителите на професията адресираха писмо до служебния министър-председател и ресорните министри – на туризма, на икономиката, на труда и социалната политика, с копие до омбудсмана, в което настояват за помощ заради дългия период, в който им е било забранено да работят.

„С изпратеното поредно писмо до Министерство на туризма целим да насочим вниманието на новия служебен министър, г-жа Балтова, към изключително неравнопоставено и унизително положение, в което нашата гилдия беше оставена заради некомпетентността на предишните управляващи, спрямо останалите отрасли в сектора туризъм“, коментира Цветомир.

„В писмото отделяме специално внимание на факта, че всички обещания и уверения, които предишните два екипа, ръководили министерството, ни дадоха, остават само празни думи засега. Няма как да получим някакви приходи до края на настоящата година, а ако въобще се случи реализирането на проекта за изготвяне на виртуални турове и презентации, то „обезщетението“ на всеки един колега би било равно на 175 лв на месец, което е повече обидно, отколкото подкрепящо като резултат“, допълва още екскурзоводът.

Ето защо представителите на професията искат от настоящия ръководен екип на ресорното министерство да помисли за отпускането на специални целеви средства от собствения си бюджет, за да могат екскурзоводите да получат поне минимална подкрепа.

„Защото считаме за несправедливо да упражняваме една регулирана и регламентирана от самото министерство професия, а във времена на остра нужда от подкрепа същото това министерство на практика да отказва да я предостави. Отново казвам, че това отношение на Министерство на туризма спрямо екскурзоводите е вид дискриминация, тъй като държавата, в лицето на различни ведомства отпусна на няколко пъти помощ към туроператорите и турагенциите, към хотелиерите, към превозвачите, дори към ресторантьорите, докато нашата професионална общност бе оставена в забвение“, смята Цветомир.

Той отбеляза и друг важен факт – писмото излиза от неформална група професионални екскурзоводи, които поддържат връзка в социалните мрежи.

„За съжаление нито една от трите професионални организации на екскурзоводите, които са създадени в името на това да защитават интересите ни, не подкрепи официално тази инициатива и не застана с името си зад нея.

Като цяло от началото на пандемията до този момент, по мое лично мнение, и трите екскурзоводски организации са пасивни и твърде неефективни в комуникацията си с министерството. За сметка на това обаче, именно тези организации бяха определени като потенциалните бенефициенти на споменатия проект за изготвянето на видеопрезентациите и видеотуровете“, припомни той.

„Професионалните организации до този момент остават без позиция и по друг изключително важен проблем, стоящ пред нас. Става дума за измененията в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за извършването на превоз на пътници с нерегламентирани превозни средства.

Това директно се отразява върху възможността на мнозина от нас да упражняват професията легално, тъй като често се налага да работим с индивидуални туристи, които освен беседа, имат нужда и от превоз с фирмен или личен автомобил на екскурзовода. В сегашното положение, записано закона, освен отнемане на превозното средство, с което се извършва превоза, се предвижда и присъда „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 2 години, което би довело и до отнемане на лицензите ни за практикуване на професията“, разказа още Цветомир Милошов.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0