Една тръба повече

В Европа започна експлоатация на новия газопровод Baltic Pipe. Норвежкото синьо гориво ще преминава през Дания до Полша. Плановете на Варшава са наполеоновски – не само да осигури вътрешния пазар, но и да препродаде излишъка на съседите. Ще бъде ли възможно да се реализира желаното?

Намиране на алтернатива

„Старият свят от години се опитва да слезе от руския „газов влак“. Baltic Pipe е резултат от политиката на ЕС“, казва еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Идеята за изграждане на тръбопровод възниква преди 20 години. Тогава датската DONG и полската PGNiG се договарят да създадат консорциум. Проектът обаче скоро е спрян поради икономическа нецелесъобразност. През 2007 г. той е възобновен, но не е възможно да започне работа в пълен мащаб: или Норвегия отказа да увеличи производството в Северно море, или датските еколози са против. Следователно началото на строителството на Baltic Pipe е официално обявено едва миналата пролет.

Газопроводът се простира от Норвегия до Полша през Дания на почти 900 километра. Около 275 от тях преминават през Балтийско море. Проектът се оценява на около 1,7 млрд. EUR. Повече от половината от сумата е предоставена от полския оператор Gaz-System, Европейската комисия отпусна около 267 млн. EUR.

Капацитетът на Baltic Pipe е 10 милиарда кубически метра газ годишно, но само 30-38% ще бъдат използвани в началния етап. Така Варшава възнамерява да замени руския газ.

В края на април „Газпром“ спря износа за републиката поради неплащане в рубли. Преди това страната получаваше до 10 милиарда кубически метра гориво по тръбопровода Ямал-Европа годишно.

Варшава обаче прибягна до виртуален реверс – схема, при която Полша формално купува газ от Франция и Италия, но всъщност го взема от транзитни обеми.

Затова сега основното нещо за поляците е да осигурят собствената си енергийна сигурност, смятат анализатори. Поради намаляването на доставките от Русия за ЕС тарифите на тока навсякъде растат, а след това и цените на стоките. Полша не е изключение: през септември годишната инфлация надхвърли 17%, което е рекорд за последните 25 години.

Освен Baltic Pipe, страната разчита и на въглища. Въпреки указанията на Европейската комисия за преминаване към зелена енергия, страната продължава да използва „мръсно“ гориво. Освен това те се надяват на терминал в Свиноуйшче, който може да получи до 7,5 милиарда кубически метра втечнен природен газ.

До края на 2022 г. Полша планира да увеличи доставките през Baltic Pipe, след което напълно да се превърне в нов център в Източна Европа. „Оттук този газ може да отиде навсякъде – навсякъде, където е необходимо“, казва президентът Анджей Дуда при откриването на проекта.

Борбата за енергия

Анализаторите са скептични относно плановете на поляците: „Максималният капацитет на новия газопровод е 6 пъти по-малък от този на „Северен поток“. Русия доставя на Европейския съюз около 170-180 милиарда кубически метра суровини годишно по пет маршрута: Северен поток, Турски поток, украински GTS, „Ямал-Европа“, OPAL. Пускането в експлоатация на Baltic Pipe няма да повлияе на цените на природния газ в Европа и световните цени. Но Полша, за разлика от други държави в региона, е по-добре подготвена за енергията криза.

Възобновяването на износа на газ по „Северен поток“ е невъзможно до отстраняване на последствията от авариите, подчертават анализатори. Ремонтът може да отнеме месеци или дори години. В резултат на това недостигът на синьо гориво ще се увеличи, а след това котировките ще скочат – в средносрочен и дългосрочен план.

Източник: fakti.bg

The post Една тръба повече appeared first on Начало.

0
0