Европейската керамична промишленост променя работното време и модернизира пещите, за да пести електроенергия

Фабриките в енергоемката керамична промишленост променят смените на рaботниците и модернизират пещите си в опит да оцелеят на фона на главозамайващия скок на разходите, предаде Ройтерс.

В Централна Италия работниците в малката фабрика „Черамике Нои“ (Ceramiche Noi), която произвежда шарени чинии, купи и други керамични изделия трябва да свикнат да започват работа в 06:00 часа, за да се съкратят разходи. Сметките за електроенергия на фирмата са скочили с 1000 на сто през последната година.

Изместването на началото на работния ден с 3 часа напред позволява на завода в Чита ди Кастело, Умбрия да използва по-ниските тарифи за електроенергия в непикови часове и персоналът да работи в по-прохладно време.

„През ранните часове на деня температурите са по-ниски и можем да избегнем включването на вентилатори, които винаги работят през деня и така да използваме по-евтина електроенергия“, каза търговският мениджър на „Черамике Нои“ Лоренцо Джорнели.

Промяната е свидетелство как енергоемките бизнеси в Европа приспособяват дейността си, за да избегнат загуби заради скока в цените на електроенергията след руската инвазия в Украйна.

„Сметките скочиха с 1000 на сто“, подчерта Джорнели, размахвайки месечната фактура за газ за 127 000 евро (126 000 долара) спрямо 18 000 евро миналото лято въпреки леко по-ниското потребление тази година.

В Нидерландия компанията, стояща зад прочутата керамика „Делфт Блу“ (Delft Blue), върху която са изобразени вятърни мелници и типични нидерландски пейзажи, възнамерява да замени една от трите си основни газови пещи тази година с електрическа алтернатива.

„Конинклийке порселайн флес“ (Koninklijke Porceleyne Fles) или „Роял Делфт“ (Royal Delft), както е по известна в чужбина , ще намали и отоплението тази зима във фабриката в Делфт, където художниците все още рисуват много от изделията на ръка.

Компанията ще използва много внимателно пещите, за да пече наведнъж, колкото може повече изделия.

Главният изпълнителен директор Хенк Шутен заяви, че „Роял Делфт“ иска да смени и трите пещи, но това ще стане постепенно, тъй като всяка от тях представлява първоначална инвестиция от 100 000 евро.

По-високите цени вредят на чистата печалба на компанията, но сегашните равнища на разходите за електроенергия също оказват тежест.

Ситуацията за компанията, която работи от 1653 година, не е критична, казва Шутен и добавя, че предпочита да има парите като печалба , а не да ги дава за разходи.

За някои компании по веригата за доставки обаче ситуацията е станала неудържима.

„Асулибер“ (Azuliber), един от основните испански производители на топена глина, е бил принуден да спре част от производството си тази седмица и да изпрати 117 служители вкъщи, след като цените на газа са станали абсолютно непосилни, обяви компанията в комюнике.

Пулверизирането на глина е ключов етап от производството на керамичните плочки.

„Асулибер“, част от испанския производител на керамични плочки „Памеса груп“ (Pamesa Group), съобщи, че разходите за пулверизиране на тон глина са нараснали с над 1000 на сто миналата година и на отрасъла е оказана минимална помощ.

Източник: fakti.bg

The post Европейската керамична промишленост променя работното време и модернизира пещите, за да пести електроенергия appeared first on Начало.

0
0