Драстично са намалели загубите на вода

Текущата година ще е първата, в която загубите на вода по водопреносната мрежа ще са под 40%. През 2020 г. те са били 41.63%, а за тази се предвижда те да са 39.8%, посочват от дружеството. За сравнение, преди 10 години този процент е бил близо 60%. „Под загуби се има предвид количеството вода, която е постъпила в системата на София. От нея се изважда водата, която е фактурирана на клиенти. Всичко останало са общи загуби. Това е процентът. Има и прецизно разпределение на различните типове загуби, но това което имаме като ангажимент към регулатора е да намалим общите загуби под 40% и това ни е целта за годината и смятаме, че ще я постигнем“, каза Станислав Станев, заместник-изпълнителен директор на „Софийска вода“.

Сумата, която ще бъде инвестирана през текущата година в изграждане и рехабилитация на 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа, ще е 38.9 млн. лв. Ремонтите се синхронизират със Столична община. „Вече работим по ул. „Цар Шишман“. Там тръбите са над 100 години. Имам много обекти, които планираме за това лято, но целта ни е минимални неудобства да ги изпълним“, допълни Станев.

Усилено се работи и по дигитализирането на водомерите. „Много разчитаме на т.нар. Smart Metering, чрез която да стигнем до измерване на крайната точка, която е точка на „Софийска вода“, т.нар. приходни водомери. Отделно от това предлагаме на нашите клиенти индивидуални водомери“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството на концесионера – френската компания Veolia.

Към момента всички водомери на входа на системата са с дистанционно отчитане. Става дума за 200 зони в София. „От тази година разработваме и вече имаме над 120 водомера, които са с дистанционно отчитане на входовете на етажни собственост или индустриални обекти. През текущата година ще се опитаме да монтираме между 1000 и 2000 дистанционни водомера на обекти, в които ни е труден достъпа. това е нашата приопитизация. Целта ни е в следващите години да разгърнем Smart Metering и да може в реално време да правим баланс в една зона на София са постъпили определен брой кубичен метър вода през деня и колко от тях са отишли в приходните водомери. това е крайната ни цел, но тя ще отнеме време, тъй като имаме над 110 000 водомера на територията на Столична община“, допълни Станев.

Цената на водата за текущата година остана без промяна, тъй като това е последната година от бизнес плана, който обхваща периода 2017-2021 гг. Новият бизнес план най-вероятно „ще го внесем както е регламента и закона, първо в Столична община, за да спазим всички процедурни елементи от внасянето. Ще има и публично обсъждане на бизнес плана ни. Във връзка със забавянето и подготовката на бизнес плана, още октомври 2020 г. създадохме работна група и съответно организация в „Софийска вода“ за подготовка. Но при условие, че липсват ключови елементи от базата, върху която работим за подготовка на бизнес плана, все още не сме готови. Надявам се в най-кратки срокове да бъдем готови и да изпълним задълженията си“, уточни Тренев.

Източник: fakti.bg

The post Драстично са намалели загубите на вода appeared first on Начало.

0
0