Георги Гьоков обеща да подбере експерти, без да гледа партийната принадлежност

Номинираният за социален министър Георги Гьоков (БСП) обеща да подбере екипа си според експертизата на хората, а не партийната им принадлежност. Както стана ясно, министрите в бъдещия четирипартиен коалиционен кабинет ще имат възможност сами да подбират заместниците си, вместо да назначават хора, посочени от другите партии.

„От 30 години се занимавам с неща в социалната сфера, познавам системата и експертите, затова няма да ми е трудно при избора на екип. Не бих се съобразявал с партийната принадлежност, а с експертизата, която имат хората в социалната сфера. Бих търсил съвети и от бившите социални министри, включително и от тези на ГЕРБ… Всички назначения ще преминават през сериозни проверки от ДАНС, НАП. Неслучайно мотото на този кабинет е „Нулева толерантност към корупцията“, коментира Гьоков в неделя пред БНР.

По думите му обединението на четирите партии е било сложно, но от гледна точка на желанието на българите да имат стабилно управление коалицията не е необяснима:

„Всеки направи своите компромиси и със своето его, и със своята политическа неотстъпчивост. Затова смятам, че коалицията е логична“.

В предаването „Неделя 150“ Гьоков коментира, че „политическото говорене и експертните решения нямат общо“:

„Затова атакуването на нещо, преди да си видял как действа, не е добра практика, но се ползва от опозицията“.

Той заяви, че няма притеснения от записаното в коалиционното споразумение.

Според него няма основание Корнелия Нинова да се оттегля от поста вицепремиер и министър по икономиката и индустрията (ако гласуването на правителството мине утре), в случай, че не остане лидер на БСП.

Тази му позиция не е изненадваща, като се има предвид, че именно Нинова имаше думата за подбора на министрите от БСП в бъдещия кабинет. Сред тях няма представители на вътрешната опозиция в БСП, такива не се очаква да намерят място и във втория ешелон на властта.

Източник: mediapool.bg

The post Георги Гьоков обеща да подбере експерти, без да гледа партийната принадлежност appeared first on Начало.

0
0