Върховният съд отмени осъдителната присъда на Овчаров за „Мини Бобов дол“

Върховният касационен съд отмени двугодишната условна присъда на бившият икономически и енергиен министър от кабинета „Станишев“ Румен Овчаров, който бе признат за виновен за проявена безстопанственост. Апелативният спецсъд намери, че Овчаров не е упражнил достатъчно контрол върху някогашния директор на „Мини Бобов дол“ Пламен Стефанов, вследствие на което чрез договор за наем изключителните права за добив на въглища на „Мини Бобов дол“ били прехвърлени на фирма „Ораново“, която се свързва с енергийния бос Христо Ковачки.

 

Двугодишната условна присъда за Овчаров не изглежда като толкова голям проблем, колкото признатите от апелативния съд щети от действията му за 16 млн. лв. Спецсъдът постанови, че бившият министър трябва да възстанови тази сума на държавата. Върховният съд обаче отменя и това решение.

 

Отменя се двугодишната условна присъда и на Пламен Стефанов, както и уваженият гражданският иск срещу него – за над 22 млн. лв.

 

Анна Янева бе оправдана по обвинението за умишлена безстопанственост в качеството ѝ на заместник-министър на икономиката и енергетиката.

 

ВКС прие жалбите на подсъдимите за основателни, макар и не по всички изложени съображения. Според върховните съдии при постановяване на присъдата са допуснати груби нарушения.

 

Спецсъдът се е произнесъл извън рамките, поставени в обвинителния акт на прокуратурата, допуснал е противоречия в мотивите, поставил е подсъдимите в ситуация да разберат от самата присъда какво точно престъпление са извършили, посочва ВКС.

 

„Апелативният съд е изградил изводите си по фактите върху негодни източници, а така също и само върху част от доказателствата по делото; не е изложил съображения защо едни доказателства са предпочетени пред други, които им противоречат“, се допълва в присъдата на ВКС.

 

Прокуратурата твърди, че дружеството е претърпяло щети от сключения договор за наем, които са резултат от умишлената безстопанственост, реализирана от тримата подсъдими.

 

Стойността на щетите е изчислена от прокуратурата като общ сбор между сумите, включващи неплатения дължим наем и неплатените режийни разходи. ВКС обаче не намира обяснение как тези суми са формирани и защо спецсъдът ги смята за доказани.

 

Сега делото се връща за разглеждане от Софийския апелативен съд, защото спецсъдът беше закрит.

 

Сделка от 2006 г.

 

Овчаров и Стефанов са осъдени за сделка от 2006 г. Тогава активите на държавните „Мини Бобов дол“ са отдадени на дружеството „Ораново“ чрез договор за наем. Така са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от рудник „Бабино“. Това е станало в нарушение на Закона за концесиите, защото не е проведена открита тръжна процедура, твърди прокуратурата.

 

Частната компания „Ораново“ не е проверена дали има необходимите технически, управленски и финансови възможности за този бизнес. В крайна сметка това е довело до откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“, смята прокуратурата.

Делото срещу Овчаров тръгна в съда от втория път. Преди това бе върнато заради нарушения.

 

Освен делото за наема на „Мини Бобов дол“, Овчаров беше обвиняем и по разследването за АЕЦ „Белене“, но по-рано тази година обвиненията бяха снети заради изтекла давност.

Източник: mediapool.bg

The post Върховният съд отмени осъдителната присъда на Овчаров за „Мини Бобов дол“ appeared first on Начало.

0
0