Военният министър се опитва да „гаси“ напрежението сред пилотите след трагедията

0

0
Военният министър Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха авиобазата “Граф Игнатиево“ в опит да успокоят напрежението сред пилотите след трагичния инцидент, при който загина майор Валентин Терзиев.

Срещата не бе публична.

Панайотов опроверга “спекулациите, че самолетите МиГ 29 ще бъдат приземени в следствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения“, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

„Самолетите са в своя жизнен цикъл, има договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи“, посочи Панайотов.

По думите му ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса на бойните самолети и след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка.

Миналата седмица изтребител МиГ 29 се разби в Черно море по време на тренировъчен полет и пилотът не оцеля.

В момента изтребителите се ремонтират и поддържат от руската корпорация “РСК МиГ“, която обаче изпълнява със забавяне договорите с българското военно министерство.

След инцидента командирът на авиобаза “Граф Игнатиево“ бригаден ген. Николай Русев каза пред БТВ, че изтребителите се поддържат в перфектно състояние. Според него “малка група, обикаляща медиите“ има за цел да спре МиГ-29 и пилотите на руска техника да бъдат махнати.

„Нашата толерантност е изчерпана към тези хора“, каза ген. Русев.

Съпругата на пилота, който загина при изпълнение на учебна мисия над Черно море, пък призова колегите му да не спират да летят, въпреки „счупените самолети“. 

Военният министър и началникът на отбраната поднесоха съболезнования за загубата на майор Валентин Терзиев на личния и командния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“.

“Загубихме истински ас и пилот, но и много добър човек. Вярвам, че на хора като него, на хора като Вас се крепят устоите на България. Благодарение на Вас и на него небето над България е чисто“, каза министър Панайотов по време на срещата с пилотите.

Той изрази “увереността си, че въпреки всички непремерени изказвания от различни страни след трагедията, пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България“.

По време на срещата пилотите поставиха редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка на всеки един от летците.

Адмирал Емил Ефтимов от своя страна запозна присъстващите с издирвателната операция на черната кутия на падналия в морето МиГ 29.

По думите му в момента операцията е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи това.

Намирането на кутията е ключово за установяването на причините за трагичния инцидент. Заради солената вода обаче информацията в нея може да бъде изгубена, ако не бъде намерена бързо.

Публична тайна е, че заради липсата на достатъчно изрядна техника и финансови ресурси пилотите летят опасно малко.
 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0