България на балотаж избира президент и вицепрезидент (обновена)

България избира днес на балотаж президент и вицепрезидент на страната. Дуелът е между настоящия държавен глава и вицепрезидент Румен Радев – Илияна Йотова и Анастас Герджиков – Невяна Митева. Кандидат-президентските двойки са издигнати от инициативни комитети.

Общо разкритите секции за гласуване са над 13 000. В повечето от тях се гласува машинно.

Преди обяд Румен Радев гласува и призова българите за пълна мобилизация, за да „не се дава шанс на миналото да минира бъдещето“. 

„Призовавам хората за пълна мобилизация. Преди 5 г. победихме, защото бяхме мотивирани. Ние сме правите“, каза Радев.

„Нека не даваме шанс миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани, нека всеки намери 15 минути днес, за да не губим 5 г. от бъдещето“, призова Радев.

„Нашата отговорност към България е отговорност към нашия собствен живот. Нека да бъдем организирани, да постъпим с отговорност, нека сами определяме съдбата си и бъдещето си, а не да оставяме други да го правят вместо нас“, заключи той.

Анастас Герджиков каза, че гласува за преодоляване на кризата.

„Важно е да се гласува, защото това е начина да възстановим доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото, затова аз гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат ввъ вътрешно политически, икономически и външнополитически план.“, каза той. Герджиков гласува в 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“ в София.

 

Надявам се, че ако с общи усилия се справим с хаоса в политическата, здравната и икономическата криза, българите ще бъдат отново усмихнати и щастливи, добави той.

 

В отговор на въпрос за ниската избирателна активност проф. Герджиков призова всички българи да гласуват.

 

„Видя се, че за пореден път Бойко Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да подадат гласа си, всички приказки за масово гласуване в Турция днес се опровергаха, телевизиите показаха кадри оттам и се видя, че секциите са празни“, завърши Герджиков.

 

По-рано вътрешният министър Бойко Рашков посочи, че МВР е имало данни за пътуващи с безплатен транспорт от Турция, наред със сигналите за контрабанда. В събота МВР проведе акция на ГКПП „Капитан Андреево“. 

 

Радев спечели на първи тур на 14 ноември с 49.42%, а Герджиков остана втори с 22.83% от гласувалите. Този резултат не беше достатъчен за избиране на президент директно на изборите преди седмица.

 

Претендентите за вицепрезидент Илияна Йотова и Невена Митева също посочиха за какъв президент гласуват.

 

“Гласувах за решителен и смел човек за президент на България. Гласувах за човек на дълга, човек, който е показал, че за него най-важно е България и българският интерес тук в страната, и навън”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

“Гласувах за това от утре президентската институция, заедно с очертаващото се мнозинство в народното събрание, заедно със стабилно правителство, да отворим нова страница в историята на България. Нова страница за нейния просперитет и за нейното бъдеще, за нейното равноправно място в европейските структури; за това България да има своя решителен глас там, когато се определят политиките. Гласувах за това децата ни да се върнат от чужбина, да отглеждат тук семействата си, да работят за България, – това, което те пожелаха миналата година на площадите на протеста”, каза още Йотова.

 

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева заяви, че е гласувала за президента, който споделя европейските ценности и международното право.
 

Протест срещу изборния туризъм

 

В деня на изборите протича и целодневен протест на магистрала „Марица“ срещу т.нар. „изборен туризъм“ от Турция. Пътят е блокиран на 3 километра преди ГКПП „Капитан Андреево“ от 50 човека, който посочват, че не са политически мотивирани, а са се обединили през социалните мрежи. Оказва се обаче, че няма извънредни автобуси от Турция към Кърджали и обратно. Магистралата бе блокирана около 9 часа сутринта и след преговори движението бе възстановено към 10.15 часа. По-късно обаче протестиращите отново блокираха пътя и в момента десетки тирове са блокирани.

 

Междувременно репортер на бТВ от гр. Чорлу посочва, че в изборните секции в Турция интересът към президентския вот в България е много слаб, виждат се празни коридори и скучаещи членове на секционните комисии.

 

Премиерът Стефан Янев също посочи, че ситуацията на границата с Турция е нормална. Той не отговори директно на въпрос дали е пристигнала втора нота от Турция. Преди ден стана ясно, че Турция е връчила на България дипломатическа нота заради гранични проверки на влизащи у нас автобуси. Действията на турската страна идват, след като през седмицата посланиците и двете страни бяха привиквани за обяснения заради напрежение покрай изборите.

Българските власти провеждат операция срещу контрабандата е официалната българска позиция. По информация на Mediapool МВР е имало оперативна информация, че се готви прекарване на контрабандни стоки като се е разчитало, че заради големия поток от пътуващи проверките ще бъдат по-слаби.

Първи сред политиците гласува почетният председател на ДПС Ахмед Доган, лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че най-важното е за президента България да е над всичко.

Сигнали за проблеми с машините

След 8 часа се появиха и първите сигнали за неработещи машини и дори за липсващи карти за гласуване.

В 31 секция в Бургас се е случил прецедент – членовете на СИК не са открили картите за гласуване с машините, затова се е стигнало до гласуване с хартиена бюлетина.

При отваряне на стаята, която е била надлежно запечатана, членовете на СИК не са успели да открият картите за гласуване. Те са били сложени в плик до другите документи, и вчера всички членове са видели картите. Членовете на СИК нямат обяснение къде са картите.

Проблем с една от машините за гласуване в Дебелец пречи на нормалното протичане на балотажа във Великотърновският, предаде „Нова телевизия“. Там, една от машините е работила за кратко и след това е спряла.

От секцията с проблемната машина очакват решение от Районната избирателна комисия дали ще преминат на хартиено гласуване. Първо обаче трябва на място да пристигне техник, който да опита да отстрани проблема.

 

Две машини не са сработили и в Горна Оряховица, но проблемът е преодолян.

 

МВР: Балотажът започна в спокойна обстановка

Вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент започна в 7.00 часа, в спокойна обстановка. Няма данни за нарушения към момента, съобщиха от МВР.

Оттам припомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

От ведомството посочват още, че в МВР работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98, на която гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления във връзка с изборния процес. Сигнали могат да бъдат подавани и на e-mail izbori2021@mvr.bg

В днешния ден служителите на секторите „Български документи за самоличност“ в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР ще работят от 8.30 до 19.00 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Удостоверението може да послужи само пред СИК и е валидно за изборния ден.

Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14 ноември 2021 г. ще са невалидни.

750 секции в чужбина

В чужбина са разкрити 750 секции за гласуване за днешния вот.

Избирателните секции във Великобритания ще отварят врати в 9.00 часа сутринта българско време, поради часовата разлика, и трябва да затворят 22.00 часа също българско време, ако в някои от тях не се наложи удължаване на изборния ден.

В САЩ на балотажа се гласува в същите 55 секции, на които се гласуваше на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 може да се гласува с машинa – в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата – Сейнт Луис ще се гласува с бюлетини разпечатани на място. До разпечатването на бюлетини на място се стигна според ЦИК “поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния.”

В 4 секции зад граница ще разпечатат сами бюлетините за гласуване, след като пандемията от Covid-19 е забавила доставката на бюлетините и машините. До последно в САЩ имаше опасения за пристигането им в четири от 55-те секции. На изборите преди седмица броят на гласувалите в САЩ българи надмина 11 500 и подобри рекордното високата активност от около 10 500 на вота през април.

Балотажът стартира в 7 часа

 

Вотът стартира в 7 часа сутринта и ще продължи до 20 часа. Ако обаче и тогава все още има чакащи хора, желаещи да гласуват, техните лични карти ще бъдат събрани от членовете на избирателните комисии. Отсрочката обаче се прави само до 21 часа, когато финално изборният ден трябва да е приключил.

Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя, без да я пипат, а той трябва да свали маската си за кратко, за да се идентифицира.

В секциите, където е възможно да се гласува с хартиени бюлетини, е необходимо химикалките да се дезинфекцират след употреба.

До края на изборния ден не се допуска агитация, а също и обявяване и на резултати от социологически агенции.

За упражняване на правото на глас в балотажа не се изисква гражданите да предоставят зелен сертификат във връзка с Covid мерките.

Гражданите, които в момента са в карантина заради пандемията ще могат да гласуват с подвижни COVID-секции. Ако са били включените в списъците за вота на 14 ноември и карантината им все още не е изтекла, от тях не се изискваше да подават ново заявления.

Източник: mediapool.bg

The post България на балотаж избира президент и вицепрезидент (обновена) appeared first on Начало.

0
0