БСП смени 11 водачи на листи. Нинова ще е първа в София и Варна

0

0
БСП смени водачите на листите в 11 от общо 31 избирателни района за извънредния вот на 11 юли.

Както и през април, лидерът на партията Корнелия Нинова ще оглави две листи, само че вместо в София и Пловдив, този път ще е в София и Варна. Тя пак е начело на чернената листа в столичния 25 МИР, където е т.нар. лидерска битка. Първото й място във Варна пък ще е за сметка на лидера на местните социалисти Борислав Гуцанов.

В Пловдив водач ще е проф. Иво Христов, който придоби популярност с това, че обяви 80% от българите за дебили. Той водеше пловдивската листа на БСП и през 2017 г. На отминалите избори на 4 април сред местните социалисти избухна брожение заради решението водач на листата да е Нинова, която е в конфликт с лидера на БСП- Пловдив Георги Гергов, известен с близките си връзки с бившите управляващи от ГЕРБ.

Националният съвет на БСП реши още Велизар Енчев да води листата в Кърджали на мястото на Петя Михалевска, която пък ще води в Смолян. През април Енчев бе начело в Хасково, но това предизвика недоволство е местните структури. Сега първи в този район ще е Владимир Маринов от АБВ.

Както е известно, преди дни БСП подписа споразумение за общо явяване на изборите с АБВ, „Нормална държава“ и с Движение на непартийните кандидати, представлявано от Минчо Христов.

Договорката между БСП и АБВ е лидерът на отцепилата са от социалистите партия АБВ Румен Петков и основателят й Георги Първанов да не участват в листите.

Георги Кадиев обаче не само ще участва в изборите, но и ще води листа – в Стара Загора. На предишните избори там първи от БСП беше Георги Гьоков, който сега няма да е сред водачите.

За разлика от април, сега първо място в листа получава и Драгомир Стойнев (в Пазарджик), който е част от вътрешната опозиция. През 2017 година Стойнев водеше в Стара Загора.

Александър Симов остава водач, но сменя избирателния район. През април той беше първи в Смолян, а сега ще е във Враца.

На предишните избори напрежение имаше и между ръководството и БСП-Перник, което отказа да е част от листата на партията. Тогава за водач бе избран Стоян Мирчев, който и сега ще е първи в листата. През 2017 година настоящият кмет на града Станислав Владимиров беше водач в този избирателен район. Той беше депутат две години. През последната година обаче отношенията на Владимиров с Нинова са обтегнати– партията се разграничи от него, а той нарече Нинова „злобна жена“, но пък междувременно се сближи с бившия премиер Бойко Борисов.

Непроменени остават водачите в Благоевград (проф. Георги Михайлов), Бургас (Петър Кънев), Велико Търново (Явор Божднков), Видин (Филип Попов), Габрово (Крум Дончев), Ловеч (Ирена Анастасова), Монтана (Атанас Костадинов), Перник (Стоян Мирчев), Плевен (Румен Гечев), Пловдив-област (Манол Генов), Русе (Крум Зарков), Силистра (Вяра Емилова), Сливен (Атанас Зафиров), София 23 МИР (Христо Проданов), София 24 МИР (Георги Свиленски), София 25 МИР (Корнелия Нинова), София-област (Иван Ченчев), Търговище (Кольо Милев), Шумен (Иван Иванов) и Ямбол (Кристиан Вигенин).

Пълен списъка на водачите на БСП:

Благоевград – проф. Георги Михайлов
Бургас – Петър Кънев
Варна – Корнелия Нинова
Велико Търново – Явор Божанков
Видин – Филип Попов
Враца – Александър Симов
Габрово – Крум Дончев
Добрич – Димитър Данчев
Кърджали – Велизар Енчев
Кюстендил – Бойко Клечков
Ловеч – Ирена Анастасова
Монтана – Атанас Костадинов
Пазарджик – Драгомир Стойнев
Перник – Стоян Мирчев
Плевен – проф. Румен Гечев
Пловдив – проф. Иво Христов
Пловдив – област – Манол Генов
Разград – Елка Неделчева
Русе – Крум Зарков
Силистра – Вяра Емилова
Сливен – Атанас Зафиров
Смолян – Петя Михалевска
София 23-и МИР – Христо Проданов
София 24-и МИР – Георги Свиленски
София 25-и МИР – Корнелия Нинова
София – област – Иван Ченчев
Стара Загора – Георги Кадиев
Търговище – Кольо Милев
Хасково – Владимир Маринов (АБВ)
Шумен – Иван Иванов
Ямбол – Кристиан Вигенин

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0