БСП отбеляза първи май без традиционното шествие

На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. На 1 май в много държави по света се припомнят постиженията на организираното работническо движение. Тази дата се свързва с началото на голяма стачна вълна през 1886 г. в САЩ с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 работници.

По традиция всяка година на 1 май БСП и синдикатите у нас организират празнични шествия. За първи път през 2020 г. и 2021г. Денят на труда у нас беше различният 1 май – без профсъюзни шествия и митинги заради COVID-19. Този път отново бе така въпреки очерталия се (поне засега) край на пандемията.

БСП отбеляза 1 май, който е и празник на вестник „Дума“ и левия печат, с различни инициативи и събития в цялата страна под надслов “Достоен труд в мирен свят”.

Социалистите в София отбелязаха1 май с митинг-концерт на лятната естрада в Борисовата градина. Вместо в столицата лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова участва в честванията на 1 май в Кърджали.

Първи май не е само празник, но и кауза, за която трябва да се борим всеки ден. Това каза председателят на БСП – София Иван Таков по време на тържественото честване.

От Лятната сцена в Борисовата градина пред гражданите говориха също заместник-министърът на туризма от БСП Мариела Модева, председателят на Младежкото обединение към БСП – София Габриел Вълков, Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, Тодор Капитанов от КНСБ, Милена Анева от Независимите синдикални организации на енергетиците в България и представител на „Топлофикация – София“ и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Иван Таков отбеляза, че десетилетия наред трудещите се отстояват правото си за нормални условия на труд и достойно заплащане. „Въпреки това и днес има експлоатация на хора, които работят повече от 12 часа. И днес има различно заплащане за еднакъв труд. И днес има различно заплащане за труда на мъжете и жените. И днес трудът невинаги е достойно възнаграден. И днес продължава да има работещи бедни. И най-страшното – трудейки се днес, човек няма никакви гаранции за спокойни старини“, посочи Таков.

Пламен Димитров: Бъдещето на работеща България е немислимо без увеличаването на доходите

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреждава на 1 май, че все още стотици хиляди българи са работещи бедни, а неравенствата в доходите остават най-високите за целия Европейски съюз.

„Намиращи се в многопластова икономическа, социална и здравна криза, предизвикана от дългосрочното влияние на пандемията и ужасяващите събития в Украйна, на днешния 1 май заявяваме отново, че е немислимо бъдещето на работеща България без увеличаването на доходите в страната по начин, който да не отнема покупателна способност. Покупателната ни способност трябва да нараства“, заявява синдикалният лидер в поздравлението си за 1 май, публикувано на сайта на КНСБ.

Пламен Димитров посочва, че минималната заплата също трябва да продължи да расте и да бъде обвързана със заплатата за издръжка. По този начин минималното заплащане у нас ще отговаря на реалностите и ще гарантира, че нито един работещ няма да изпада под линията на бедност.

„Въпреки че в Конституцията на Република България е записано, че държавата е социална и правова, то до днес социалният елемент е твърде слабо засегнат, а нарушението на трудовите права е често срещана практика“, отбелязва президентът на КНСБ.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“: Българските работници трябва да осъзнаят, че имат мощ и инструменти, но е нужен и кураж

Българските работници имат права, нашето законодателство е едно от най-добрите в ЕС. Те трябва да осъзнаят, че имат мощ и инструменти, но трябва да имат и кураж. „Ако отбелязваме Деня на труда един път в годината с мотивацията да пием по бира, ние не сме допринесли с нищо този ден да бъде наш празник“, каза в интервю за БТА икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

На 1 май 2022 г. синдикатите и работниците в България трябва да се борят за такова увеличение на трудовото възнаграждение, което поне да покрие инфлацията, която се очаква да надскочи 20%, каза Ваня Григорова. Почти 1,4 млн. души в България не могат да покрият жизнения си минимум с парите, които изкарват от труд, допълни синдикалистът. По думите на Григорова това са всички със заплати до 1000 лева. Според последните данни, публикувани от Министерството на финансите, 56 на сто от хората, които получават трудови доходи, са с данъчна основа до 1000 лв., което означава чисто 900 лв. Като брой това са почти 1,4 млн. души. От тях 870 000 са със доход на и под минималната работна заплата, посочи икономическият съветник на КТ „Подкрепа“. Според Ваня Григорова такъв доход обрича семействата на мизерия, особено ако няма втори работещ в тях.

По отношение на правата на работниците от Украйна, синдикалистът каза, че трябва да бъдат защитени правата на българския работник, за да бъдат защитени и правата на украинските работници. Свободни работни места ще се намерят, но няма да се намерят такива, на които да получават нормално възнаграждение и да се спазва напълно трудовото законодателство, смята Ваня Григорова. Тя посочи, че заради това КТ „Подкрепа“ продължава да настоява украинските бежанци, които са потенциални български работници, да имат достъп до информация за това какви права имат в страната и откъде могат да получат помощ.

Попитана дали има опасност да се изкриви пазара, Ваня Григорова посочи, че всеки приток на работна ръка от други държави, подлага под натиск трудовите възнаграждения в приемащата страна. Това го правим и ние като български емигранти в Западна Европа, това е стандартен икономически и социален процес, който поставя работниците в конкуренция помежду им, а когато има конкуренция между предлагащите труд, тогава получаващите труд – работодателите, са в по-силна позиция.

„Но трябва да се знае, че част от работниците от чужбина не са склонни да приемат условията, които им предоставят българските работодатели. Ако имат възможност, а често имат, те бързо напускат страната и отиват, подобно на българските работници, в Западна Европа. Без гарантиран жизнен минимум, най-достъпното решение е да си тръгнеш от страната“, заяви синдикалистът.

Източник: mediapool.bg

The post БСП отбеляза първи май без традиционното шествие appeared first on Начало.

0
0