Бившият кмет Румен Томов започнал ипотека на Благоевград, за да замаже своето и на Ат. Камбитов безхаберие

0

0

Държавен съдебен изпълнител ипотекира социалните жилища в Благоевград и целия автомобилен парк заради задължение на община Благоевград към Регионалната инспекция по околната среда и водите.  Това означава, че ако общината не започне веднага или пък спре да плаща огромния общински дълг, възлизащ на ок. 8,8 млн. лв., Националната агенция по приходите може да извади на публична продан жилищата на най-бедните благоевградчани и колите на общинските звена.

Бившият кмет на града Румен Томов се е съгласил на ипотеката поради липса на пари в общинската хазна за покриване на дълга. Самото задължение е заради неизплатени такси по Закона за управление на отпадъците и е за периода 2012 – 2019 г., включващ управлението на предишния градоначалник Атанас Камбитов. Всеки момент към сумата ще бъде прибавена и таксата за 2020 г.

Само лихвата, която плаща община Благоевград за непогасените задължения, е близо 1500 лв. на ден.

Любопитно е как се стигна до безпрецедентната ипотека, за която община Благоевград е била уведомена още през април миналата година.

На 28 април 2020 г. РИОСВ връчва на общината акта, който общинските юристи оспорват пред МОСВ. Запален около проблемите с липсващата вода за Перник и опразнените язовири, министърът обаче не се произнесъл в 14-дневния срок и бившият кмет Румен Томов се жали в Административен съд-Благоевград. Оказва се обаче – напрзно, защото и неговите юристи проспали крайната дата за обжалване 23 юни и сколасали да сезират съда едва на 1 юли. По тази причина съдът отхвърли жалбата Томов и  кметът тръгна да се жали в София, оправдавайки се, че просрочил срока заради пандемията.  Магистратите съвсем резонно обаче прецениха довода като абсолютно неоснователен, а пропускането на срока – като поредната немарливост на екипа „Томов“, защото в крайна сметка по време на пандемията общинските служители си работеха, само сградата бе забранена за достъп от външли лица.

Така проспаният от Томов срок стовари върху главите на благоевградчани поредния огромен дълг, а обитателите на социалните жилища вече може да са всичко друго, но не и спокойни, че утре няма да ги изхвърлят от апартаментите, за които са чакали години наред.

Друг е въпросът, че общината е приготвила погасителен план за 10 г. напред, който тепърва ще се внася в Общинския съвет и ще трябва да бъде гласуван. Докато задължението към РИОСВ не бъде погасено, общината остава с вързани ръце за всякакви проекти, защото всички държавни институции изискват декларация за липса на задължения към държавата.

Погасяването на милионите трябва да започне веднага, което ще доведе и до спешно прекрояване на бюжета до края на тази година, защото в него не е предвиден и 1 лев за безхаберието на Камбитов и Томов.

 

0
0